© Garvit Nangia/MSF
12 Sep 18 12 Sep 18

Milion, nebo tisíc korun za léčbu? Lékaři bez hranic a další zpochybňují patent na lék proti žloutence typu C v Evropě

Mnichov/Praha, 12. září 2018 – Evropský patentový úřad tento týden rozhodne o právní námitce, kterou podaly nevládní organizace v sedmnácti zemích proti nezaslouženému patentu americké farmaceutické společnosti Gilead Sciences. Ta v Evropě i jinde účtuje přemrštěné sumy za sofosbuvir, klíčový lék na žloutenku typu C. Lékaři bez hranic (Médecins Sans Frontières/MSF), Médecins du Monde (MdM), Just Treatment a další zpochybňují oprávněnost společnosti Gilead na patent na sofosbuvir, jelikož nesplňuje požadavky na patentovatelný objev z právního ani vědeckého hlediska.

V Evropě je podle odhadů Světové zdravotnické organizace nakaženo chronickou žloutenkou typu C zhruba patnáct milionů lidí, tedy asi každý padesátý člověk. Přibližně 112 500 lidí každý rok zemře kvůli rakovině nebo cirhóze jater, které s hepatitidou C souvisí. Celosvětově s touto chorobou žije sedmdesát milionů lidí.

„Mám za sebou tři roky extrémně trýznivého čekání na léčbu sofosbuvirem, klíčovým perorálně užívaným lékem na žloutenku typu C,“ popisuje Clare Groves z organizace Just Treatment, která absolvovala léčbu hepatitidy C v rámci Národní zdravotní služby (NHS) ve Velké Británii. NHS se přitom musela kvůli vysokým cenám léku uchýlit k přídělovému systému. „Můj lékař mi opakoval, že jsem nemocná, ale ne natolik, abych měla nárok na léčbu hrazenou v rámci veřejného zdravotnického programu. Nechci, aby byl i dalším lidem zamítnut přístup k sofosbuviru jen proto, že jeho cena je přemrštěná, takže budu dál bojovat za jejich právo na lék proti hepatitidě C,“ podotkla Clare Groves, která se nakonec z nemoci vyléčila.

Nedávný nástup perorálních léků známých jako přímá antivirotika znamenal přelom v léčbě žloutenky typu C. Tyto léky umožňují - oproti starším léčivům - bezpečnější, kratší a efektivnější léčbu. A rapidně zvyšují úspěšnost vyléčení. Zatímco kdysi se z hepatitidy C vyléčilo 50 procent pacientů, díky novým lékům se jich nyní nemoci zbaví více než 90 procent. Pokud se k léčbě dostanou. Sofosbuvir tvoří základ většiny kombinované léčby hepatitidy C. Nicméně přístup k nové léčbě je kvůli neuvěřitelně vysoké ceně celosvětově velmi omezený. Vlády, poskytovatelé a plátci léčby museli v mnoha zemích přistoupit k přídělovému systému a omezit podávání sofosbuviru jen pro pacienty v pokročilém stádiu choroby.

V Česku stojí lék přes 1,2 milionu korun za terapii jednoho pacienta

Gilead si v Evropě účtuje za sofosbuvir například 43 tisíc eur v Belgii (přes 1,1 milionu korun), ve Velké Británii takřka 39 tisíc eur (přes milion korun), ve Francii 28 tisíc eur (přes 700 tisíc korun)  – a to za dvanáctitýdenní léčbu (sofosbuvirem) pro jednoho pacienta (délka léčby se může lišit, dvanáct týdnů je standardní doba terapie). „V Česku stojí dvanáctitýdenní terapie sofosbuvirem více než 1, 2 milionu korun (48 tisíc eur). Aby byla léčba úspěšná, je nutné sofosbuvir kombinovat s dalšími léky, což celkovou cenu terapie dále zvyšuje,“ přibližuje farmaceut Lékařů bez hranic Stanislav Havlíček.

V zemích, kde tento lék není patentován, přitom srazila konkurence mezi výrobci generik cenu sofosbuviru za dvanáct týdnů léčby až na pouhých 52 eur (přes 1 300 korun).  Studie ukazují, že náklady na výrobu denní dávky vychází zhruba na 0,50 eur (necelých třináct korun).

 „Finanční bariéry bránící v přístupu k lékům a zdravotní péči se staly výzvou pro evropské země s vysokým příjmem. A jelikož jsou hnacím motorem přemrštěných cen neoprávněné patenty, je načase nezasloužené patenty v Evropě zpochybnit,“ říká Olivier Maguet z Médecins du Monde.

Poprvé v Evropě

Problém s vysokými cenami léků je už dlouho dobře znám na řadě míst světa. Nepřiměřené ceny přímo působících antivirotik však poprvé upozorňují na toto téma i v Evropě.  Ukazují na to, jaký má monopol dopad na rozpočty ve zdravotnictví a také na špatný přístup pacientů k dalším nezbytným lékům. Právní námitky proti patentům na sofosbuvir a další antivirotika byly podány v řadě zemí světa. Egypt, Čína a Ukrajina už klíčové patenty na sofosbuvir zamítly. V dalších zemích (jako je Argentina, Brazílie, Indie, Rusko či Thajsko) se na rozhodnutí čeká.

Veřejné slyšení Evropského patentového úřadu s cílem rozhodnout o právní námitce proti patentu na lék sofosbuvir v Evropě je na programu ve čtvrtek 13. a v pátek 14. září. Pokud bude námitka úspěšná, bude to významný krok k tomu, aby byly v Evropě dostupné generické verze tohoto léku. To ochrání zdejší zdravotní systémy od zbytečné finanční zátěže, jíž způsobuje předražování léku farmaceutickou korporací.

„Lékaři bez hranic jsou dennodenně přímými svědky toho, jak farmaceutický monopol znemožňuje pacientům přístup k život zachraňujícím lékům,“ upozorňuje Gaelle Krikorian, vedoucí kampaně Access Lékařů bez hranic.

„Lékaři bez hranic mohli rozšířit léčbu pro pacienty s hepatitidou C v Kambodži nebo Indii teprve v okamžiku, kdy tam začala být dostupná kvalitní generika. Je nejvyšší čas, aby Evropský patentový úřad a další patentové úřady po celém světě začaly uplatňovat mnohem přísnější kontroly, zatímco umožňují monopoly na léky. A aby přitom braly v potaz negativní dopad neoprávněných patentů na zdraví lidí. Odebrání patentu společnosti Gilead by ukončilo její monopol na území Evropy a umožnilo by dalším zemím nakupovat sofosbuvir od výrobců generik za dostupné ceny. Byl by to také důrazný signál pro další země, aby se nebály podat právní námitky proti neoprávněným patentům, pokud je v sázce lidské zdraví a život pacientů,“ dodala Gaelle Krikorian.

{{{ labels.morehistories }}}