© Toy_Box
15 Aug 18 16 Aug 18

Nevšímejte si nás, vzkazuje Kala Azar a spol. z výstavy Lékařů bez hranic a Toy_Box

Jedna má ráda útroby, hlavně játra a slezinu. Druhá si libuje v nervovém systému, trávicím traktu a navždy poškozuje srdce. Další jde hlavně po plících, ale nepohrdne třeba ani kostmi… Pokud je nikdo neléčí, zabíjejí. Společně s dalšími ovlivňují či přímo ohrožují životy půldruhé miliardy lidí. Svět na ně přesto skoro zapomněl a neexistují na ně účinné a dostupné léky. Lékaři bez hranic proto společně s ilustrátorkou Toy_Box připravili výstavu a webovou stránku, kde upozorňují na problém opomíjených nemocí optikou pěti z nich. Choroby jsou vyobrazeny coby démoni.

„Šlo nám o to, aby byl vzkaz, který se snažíme sdělit, zároveň pravdivý, naléhavý, ale bez doslovnosti, k níž téma možná může svádět. Při vymýšlení postav jednotlivých démonů jsem se nechala inspirovat jak beznadějí a hrůzou, jíž musejí zažívat lidé, kteří jsou těmito chorobami postiženi, tak různými pop kulturními předlohami,“ vysvětluje ilustrátorka Toy_Box.

Hlavním mottem výstavy je výkřik démonů alias opomíjených chorob: „Nevšímejte si nás! Kala Azar a spol.“ Poněvadž to je právě to, co těmto chorobám nejvíce vyhovuje – aby zůstaly pozapomenuty.

Zatímco čtete tuto zprávu, mimo zájem světa umírají lidé na nemoci, jako jsou spavá nemoc, Chagasova choroba, kala azar, tuberkulóza, kvůli hadímu uštknutí a podobně.

Umírají, protože pokulhává prevence, neexistují spolehlivé a snadno použitelné diagnostické metody a chybí účinné léky (nebo jsou příliš drahé). Nejvíce se těmto chorobám daří v chudých oblastech, kde lidé nemají peníze na léčbu. Na některé z nich ani účinná medicína neexistuje. Její vývoj a výroba není pro farmaceutické společnosti dost lukrativní. Zdravotníci tak mají často v rukách jen zastaralé a toxické léky objevené před desítkami let.

Zrádný polibek líbajících brouků

Na výstavě a webové stránce nevsimejtesinas.cz reprezentuje opomíjené nemoci pět démonů. Z webu k lidem promlouvají přímo oni, chlubí se svými „úspěchy“ a pochvalují si současný stav:

„Říkají mi 'černá horečka', což v hindštině znamená ono tajemné kala azar. Poznáte mne nejdříve podle vředů v místě štípnutí, později napadám imunitní systém. Miluju útroby, hlavně játra a slezinu. Když se krmím, mí hostitelé hubnou, mívají anémii. Bez léčby jich většina umírá. Musím se pochlubit: po malárii jsem nejsmrtelnější parazitická choroba, ročně zabiju tisíce lidí,“ vychloubá se zde například démon jménem Kala Azar.

Můj čas přichází hlavně v noci, kdy z blátěných stěn a slaměných střech domů vylézají 'líbající brouci'. Jejich polibek bývá mou jízdenkou do lidských těl, ač do nich pronikám i s transfuzí či kojením. Mé oběti o mně nemusí vědět léta. Nejdříve se vyznačuji mírností, projevuji se jako jiné nemoci, třeba horečkami, únavou, bolestmi, zvracením. Pokud se zabydlím natrvalo, usídlím se v nervovém systému, trávicím traktu a navždy poškozuji srdce. Hnízdím v nejméně šesti milionech lidí, ročně zabiju na osm tisíc z nich,“ pyšní se Chagasova choroba.

 „Svět na mě skoro zapomněl, už ho neděsím jako dřív. Myslí si, že jsem chorobou minulosti. Víc by se však mýlit nemohl. Jsem nejsmrtelnější infekcí na světě. V počtu obětí předčím HIV/AIDS. Ročně pošlu na onen svět skoro dva miliony lidí. Většinou jdu po plících, ale nepohrdnu ani kostmi a nervovým systémem. Zvlášť hrozivá jsem ve svých rezistentních formách. Těm se říká „ebola s křídly“, jsme obě zhruba stejně smrtelné, ale mně stačí k šíření vzduch…“ děsí Tuberkulóza.

Zisk nesmí být jediným motivem při vývoji nových léků

Opomíjené nemoci ovlivňují či rovnou ohrožují životy miliardy a půl lidí. Lékaři bez hranic v řadě projektů pacienty trpící těmito chorobami léčí. Snaží se rovněž na problém upozorňovat a situaci měnit – a to i skrze tuto výstavu. Zároveň spolu s dalšími se snaží skrze Iniciativu za léky proti opomíjeným nemocem (DNDi) přispět k vývoji léčby. Od roku 2003, kdy iniciativa vznikla, se podařilo vyvinout například lepší způsoby léčení malárie, spavé nemoci nebo Chagasovy choroby. Pořád to ale nestačí. Není v silách humanitární organizace tento problém vyřešit.

„Lékaři bez hranic skrze různé kampaně či iniciativy tlačí na farmaceutické firmy, aby léky zbytečně nepředražovaly a vyvíjely dostupnou léčbu i na zapomenuté nemoci, jimiž trpí hlavně ti nejchudší. Zisk nesmí být jediným motivem při výzkumu a vývoji nových léků. A k tomu potřebujeme podporu veřejnosti. Bez ní se nic nezmění. Lidé mohou začít třeba tím, že budou sdílet na sociálních sítích profily démonů alias opomíjených nemocí, aby se o nich začalo více mluvit. Pak už alespoň nebudou tolik opomíjené,“ uvedl ředitel české kanceláře Lékařů bez hranic Pavel Gruber.

Výstava bude k vidění od dnešního podvečera až do začátku října v rámci ArtWall Gallery na opěrné zdi Letenských sadů na nábřeží kapitána Jaroše a Edvarda Beneše v Praze.

{{{ labels.morehistories }}}