© Sylvie Michaud/MSF
09 Aug 18 10 Aug 18

Ebola se už podesáté šíří Demokratickou republikou Kongo

Lékaři bez hranic zasahují proti ebole, která se začala šířit 1. srpna v provincii Jižní Kivu na severovýchodě Demokratické republiky Kongo. Zdravotní úřady prozatím evidují 74 případů nemoci a 34 úmrtí.

Lékaři bez hranic proti ebole zasahují v rámci plánu konžského ministerstva zdravotnictví. V průběhu prvního týdne naše týmy postavily léčebnou jednotku ve městě Mangina, které je epicentrem šíření nemoci. Jednotka má 30 lůžek v izolačních stanech. Další izolační jednotku jsme vybudovali ve 45 minut vzdáleném městě Beni se 400 tisíci obyvateli. Zároveň školíme zaměstnance okolních zdravotnických zařízení v prevenci a kontrole šíření nemoci. Jednou z klíčových součástí zásahu je zajistit, aby systém zdravotnictví fungoval a lidé s jinými zdravotními potížemi nadále dostávali potřebnou péči.

 „Musíme čelit několika výzvám,” říká Gwenola Seroux, manažerka krizové jednotky Lékařů bez hranic. „První z nich je samozřejmě zastavit šíření nemoci a ochránit před virem zdravotníky a zdravotnická zařízení. Zásadní součástí této snahy je očkování, které začalo poskytovat ministerstvo zdravotnictví,“ dodává Seroux.

V ostatních projektech Lékařů bez hranic v regionu jsme obezřetní a zavedli jsme postupy, které chrání před kontaminací stávající aktivity. Mezi ně patří například pediatrická péče, péče o podvyživené pacienty nebo oběti sexuálního násilí v Luberu a Bambu-Kiribizi. Spadá sem i nemocnice v Rutshuru.

Zdravotní úřady prozatím identifikovali 800 lidí, kteří přišli do kontaktu s pacienty s ebolou. Nyní jsou na pozorování a monitorují se u nich rané příznaky nemoci.


© Sylvie Michaud. Školení zdravotníků v Mangině.

Další výzvy vyplývají z kontextu: region, ve kterém se ebola začala šířit, dlouhodobě sužuje násilí. „Je to poprvé, co čelíme ebole v konfliktní oblasti,” říká Gwenola Seroux. „To náš zásah ještě zkomplikuje. Naše možnosti pohybu budou omezené, a to hlavně při kontrole šíření nemoci v těžko dostupných oblastech,“ vysvětluje Seroux.

Jedná se o oblast v blízkosti hranic s Ugandou. Úřady v Kampale už vyzvaly obyvatele ke zvýšené opatrnosti. Týmy Lékařů bez hranic v Ugandě jednají podobně. S tamními úřady spolupracují pro případ, že by bylo potřeba zasáhnout i v této sousední zemi.

Původ tohoto šíření eboly může být datován až do května. Zdá se však, že nynější výskyt nemoci nesouvisí s předchozím šíření eboly v regionu Equateur, které oficiálně skončilo v červenci.

{{{ labels.morehistories }}}