© Ehab Zawati/MSF
18 Jun 18 18 Jun 18

Jemen: Lékaři bez hranic podporují nemocnice ošetřující raněné z Hudajdá

Vojenské složky loajální prezidentu Hadímu společně s koalicí vedenou Saúdskou Arábií a Spojenými arabskými emiráty zahájily ve středu 13. června ofenzivu na město Hudajdá. Tento strategický přístav na Rudém moři je přitom jedním z posledních míst klíčových pro přežití lidí žijících v severním Jemenu.

Silné boje mezi šíitskými povstalci Hútíi a provládními silami započaly v květnu. Bojové linie se postupně přesouvají z provincie Taíz k městu Hudajdá, kde žije 600 tisíc lidí. Organizace spojených národů a neziskové organizace evakuují město, protože Spojené Arabské Emiráty zaslali 6. června OSN třídenní ultimátum.  

Týmy Lékařů bez hranic zajišťují dodávky zdravotnického materiálu pro nemocnici Al Thawrah, hlavní veřejnou nemocnici provincie Hudajdá. Její kapacity jsou už nyní velmi napjaté. Lékaři bez hranic také zásobují zdravotnické zařízení v okrese Far Al Udayn, západně od města Ibb, kde ošetřují raněné z bojů v Hudajdá.

„Nedostatek humanitární podpory po ukončení programů pomoci a nedostatek pracovníků nevládních organizací v terénu během vojenské ofenzivy těžce dolehne na region, který už nyní čelí omezení dovozu a vnitřní přepravy životně důležitých dodávek včetně léků, potravin a paliva,“ vysvětluje Frederic Pelat, vedoucí mise Lékařů bez hranic v Jemenu. Jemenci, kteří žijí v severních částech země, jsou závislí na dodávkách, které projíždějí přístavem Hudajdá. „Je velmi důležité, aby válčící strany zajistily volný pohyb civilistům, kteří hledají bezpečný úkryt,“ dodal Pelat.

Tým Lékařů bez hranic v Adenu přijímá od začátku bojů v květnu každý den pacienty z Hudajdá a poskytuje jim životně důležitou zdravotní péči. „Převážná většina obyvatel Hudajdá, které jsme ošetřili v adenské nemocnici, jsou urgentní případy. Do Adenu jedou minimálně šest hodin, většinou v kritickém stavu,“ vysvětluje Ghazali Babiker, projektový koordinátor Lékařů bez hranic.   

Než dorazí do Adenu, jsou zranění civilisté evakuování do města Mocha – města vzdáleného 180 km jižně od Hudajdá, které je obklopeno severními a východními frontovými liniemi. „V Mocha je pouze jedna nemocnice, kde mohou být zranění stabilizováni na pohotovosti. Nemocnice ale nemá operační sál. Pacienti zde tedy nemohou postoupit nutné operace,” říká Babiker. Lékaři bez hranic tam zajišťují dodávky zdravotnického materiálu a školení. Nedostatek vhodné zdravotní péče na bojových frontách a pozdní operace jsou hlavní příčinou zdravotních komplikací.

Několik posledních týdnů byla nemocnice Lékařů bez hranic v Adenu zcela vytížená – přijímala pacienty z okolí a dalších fungujících zdravotnických zařízení ve městě. „Tlak na zbývající zdravotnická zařízení je už teď obrovský, přestože vojenská ofenziva teprve před pár dny začala,” dodává Ghazali Babiker.

{{{ labels.morehistories }}}