08 Jun 18 08 Jun 18

Etiopie: Zázračná druhá šance pro malou Joy

Malé zázraky se dějí i na místech, kde byste je nečekali. Jednoho únorového rána ve městě Gambela v Etiopii v postranní uličce naproti kostelu sv. Michala našli na hromadě odpadků ležet novorozenou holčičku.

Holčička byla úplně nahá, silně podchlazená a měla velice nízkou hladinu cukru v krvi. Okamžitě ji převezli do všeobecné nemocnice v Gambele, kde se jí ujal pediatrický tým Lékařů bez hranic.

„Myslíme si, že matka dítě porodila na ulici, a můžeme jen spekulovat o tom, jestli se to stalo kvůli nějakému problému v rodině nebo sociálním těžkostem. Kdybychom se o novorozenou holčičku nepostarali, nepřežila by. Byla na tom velice špatně, ale na novorozenecké jednotce intenzivní péče se podařilo její stav stabilizovat,” říká  César Pérez Herrero, zdravotnický referent Lékařů bez hranic v nemocnici v Gambelle.

„Příjezd dítěte byl pro personál velice emotivní, protože jsme všichni cítili smutek nad jejím osudem. Poskytli jsme jí veškerou možnou péči, i kvůli tomu, že neměla rodiče ani žádného opatrovníka. Úděl holčičky se velice dotkl i naší kolegyně Abang Ochudo Gilo, která pracovala jako tlumočnice na porodnickém a novorozeneckém oddělení. O holčičku se začala intenzivně zajímat.

Ředitel nemocnice v souladu s předpisy o případu informoval Úřad péče o ženy a děti v Gambele. V tu chvíli už Abang věděla, že chce holčičku adoptovat. Okamžitě podala žádost u příslušných úřadů a ty adopci schválily.

„Holčičku jsem si hned zamilovala a chtěla jsem ji ochránit. Když jsem ji poprvé uviděla, ucítila jsem obrovskou radost, a proto jsem jí začala říkat Joy nebo Metech v jazyce etnika Anuak.”

„Žádné jiné děti nemám a žiju se svojí matkou a třemi sestrami. Nejdřív jsem se trochu bála, jak se budu o dítě starat, když budu v práci. Moje matka mně ale řekla, že si nemám dělat vůbec žádné starosti, že se o holčičku moc ráda postará. A pomáhá taky moje mladší sestra, když odpoledne přijde ze školy.”

Úřad péče o ženy a děti se v takových případech nejprve snaží o nalezení rodiny dítěte. Jestliže se to nepodaří, nebo dítě v rodině nemůže být, fungují zde dvě místní organizace, které se o dítě postarají. Není to ale ideální řešení. Také tady existují církevní skupiny, které se dítěte ujmou, jestliže je to potřeba. Adopce je sice možná, ale není příliš častá.

„Joy se na všechny pořád usmívá. Jsme moc rádi, že přišla k nám do rodiny a přinesla tolik štěstí.”

 

Na novorozenecké jednotce intenzivní péče v nemocnici v Gambele společně pracují místní i mezinárodní zaměstnanci, včetně jednoho pediatra, koordinátora zdravotních sester, lékaře, místní vrchní sestry a šesti sester. K týmu dále patří lékař a šest sester z regionálního zdravotního úřadu, kteří pracují společně s kolegy z Lékařů bez hranic. Týmy poskytují péči předčasně narozeným dětem, dětem s novorozeneckými infekcemi, meningitidou a řeší případy vývojových vad v těhotenství.

Od chvíle, kdy Lékaři bez hranic začali pracovat na porodnickém oddělení, začal narůstat počet pacientů na tomto oddělení a stalo se z něj jedno z nejvytíženějších míst nemocnice v Gambele. V březnu roku 2018 tady porodilo více než 270 žen a novorozenecké oddělení přijalo více než čtyřicet dětí. Joy byla jedním z miminek, které první dny svého života strávilo v dobré péči našich zaměstnanců.

V nemocnici ošetřujeme pacienty z řad jihosúdánských uprchlíků i místní obyvatele. Jejich zdravotní problémy se značně liší. Uprchlíci přijíždějící z válkou sužovaného Jižního Súdánu museli podstoupit dlouhou cestu, aby se dostali až sem. Často jsou podvyživení a trpí vážnými průjmy. Jiní přichází s vážnými dýchacími problémy.

{{{ labels.morehistories }}}