© Sylvain Cherkaoui/Cosmos
09 Mar 18 09 Mar 18

Středoafrická republika: Oběti sexuálního násilí popisují hromadné znásilnění nedaleko města Bossangoa

Deset žen ze Středoafrické republiky vypovídalo o hromadném znásilnění poté, co byly převezeny do nemocnice ve městě Bossangoa. Lékaři bez hranic jim poskytli zdravotní ošetření.

Skupina žen přijela do nemocnice ve městě Bossangoa v západní části Středoafrické republiky 3. března. Útok dle jejich svědectví proběhl už 17. února nedaleko Kiriwiri, vesnice vzdálené zhruba 56 kilometrů od hlavního města provincie Ouham. Všech deset žen dosvědčilo, že byly v době útoku nedaleko své domovské vesnice, kde sbíraly vodu, praly oblečení a obstarávaly sklizeň. Přepadla je skupina tamních ozbrojených mužů, kteří si je vzali jako rukojmí. Některé ženy dokázaly utéct, ale zbytek ozbrojenci odvedli do svého tábora. Deset mužů je po dobu celého dne opakovaně znásilňovalo. Pak je propustili.       

Incident je dalším příkladem toho, že sexuální útoky vůči ženám jsou součástí dlouhodobého násilí namířeného proti tamnímu obyvatelstvu.

"Ženy byly v naprostém šoku, zatímco jiné byly zcela paralyzované strachem nebo o incidentu nedokázaly vůbec mluvit."

porodní asistentka Soulemane-Amoin

Vzhledem k faktorům jako jsou nestálá bezpečnostní situace, strach z dalších sexuálně motivovaných útoků a kulturní tlaky nebylo pro mnohé ženy možné opustit svou vesnici až do 2. března. Tehdy se podařilo jedné nevládní organizaci poslat motocykly, které ženy odvezly do nemocnice ve městě  Bossangoa. Tedy zařízení, ve kterém pracují Lékaři bez hranic. Naši pracovníci jim okamžitě poskytli nezbytnou první pomoc a následně gynekologické vyšetření, očkování proti tetanu a psychologické poradenství. Bohužel již bylo pozdě, aby se zabránilo přenosu viru HIV. Léčba musí být zajištěna nejpozději do 72 hodin po znásilnění. Jinak není efektivní.

„Ženy se s tím vypořádávaly různými způsoby, ale všechny byly velmi traumatizované. Některé se byly v naprostém šoku, zatímco jiné byly zcela paralyzované strachem nebo o incidentu nedokázaly vůbec mluvit. Pár jich mělo čerstvé řezné rány od nožů. Bylo strašné vidět něco takového. Náš tým o ně pečoval důstojně, trpělivě a poskytl jim bezpečné a soukromé zázemí, aby se mohly začít vypořádávat s tím, co zažily,“ říká porodní asistentka Soulemane-Amoin, která pracuje nemocnici v Bossangoe.    

Mnoho žen nepřišlo do nemocnice, protože se bojí stigmatizace a vyloučení ze společnosti

Podle přeživších se obětí útoku stalo mnoho dalších žen, které ve své vesnici stále zůstávají. Bály se přijít do Bossangoy, protože jako oběti znásilnění by mohly čelit stigmatizaci a vyloučení ze společnosti.

„Toto hromadné znásilnění nás šokovalo a zděsilo. Navíc se obáváme, že je zde stále mnoho žen, které urgentně potřebují nezbytnou zdravotní péči. Tento děsivý útok dokazuje každodenní realitu, které musí lidé ve Středoafrické republice čelit – především však ženy a děti. Ty jsou vůči zneužívání nejzranitelnější,“ říká Pail Brockmann, vedoucí mise Lékařů bez hranic ve Středoafrické republice. „Jedná se o jeden z důsledků nové vlny všudypřítomného násilí, které začalo na konci roku 2016 a stále nepřerušeně pokračuje,“ dodává.    

Celkový počet obětí znásilnění a sexuálních útoků, které pracovníci a pracovnice Lékařů bez hranic ošetřili v Bossangoe od září roku 2017, se tímto incidentem vyšplhal na 56 případů. V období od ledna do srpna 2017 se jednalo o 13 případů. Tento nárůst odráží vyšší míru násilí v oblasti, ale také rozšíření programu Lékařů bez hranic na léčbu obětí sexuální násilí. Organizace nyní může získávat přesnější informace o jednotlivých případech. 

Lékaři bez hranic poskytují zdravotní péči a podporu obětem sexuálního násilí na mnoha místech Středoafrické republiky. V nemocnici v hlavním městě Bangui naše týmy zajišťují zdravotní péči v průměru 300 obětem znásilnění měsíčně, a to od začátku roku 2018. Jednotlivé případy přijímáme jak z hlavního města, tak přilehlých provincií. V porodnici Castor, rovněž v Bangui, ošetřujeme průměrně 20 obětí sexuálně a genderově motivovaného násilí měsíčně. Dalších deset obětí jsme ošetřili v porodnici v  Gbaya Dombia. V komunální nemocnici v Bangui, kterou Lékaři bez hranic podporují od konce prosince 2017, zdravotníci ošetřili již 147 obětí sexuálně a genderově motivovaného násilí.   

{{{ labels.morehistories }}}