© Sylvain Cherkaoui/COSMOS
02 Mar 18 02 Mar 18

Nigérie: Lékaři bez hranic kvůli násilnému útoku pozastavili aktivity v Rannu

Lékaři bez hranic pozastavili své zdravotnické aktivity ve městě Rann, v nigerijském státě Borno. Učinili tak kvůli násilnému útoku, který se odehrál 1. března. Mezinárodní humanitární a zdravotnická organizace evakuovala 22 místních a mezinárodních pracovníků. Zatím stále není jisté, kolik lidí bylo při útoku zabito a raněno. Týmy Lékařů bez hranic před svým odchodem ošetřily devět zraněných.

Na čtyřicet tisíc obyvatel Rannu v podstatě zcela záviselo na zdravotní péči poskytované Lékaři bez hranic. „Zanechat naše pacienty, včetně 60 dětí zapojených do našeho výživového programu, bez zdravotní péče, je velmi bolestivé rozhodnutí,“ uvedla Kerri Ann Kelly, krizová koordinátorka Lékařů bez hranic v Nigérii. „Situaci budeme nadále vyhodnocovat a vrátíme se, jakmile to bude možné. Poslední útok je drsnou připomínkou toho, že následky bezohledného konfliktu dopadají především na obyvatele státu Borna. Uvázli v kruhu násilí a jejich životy do velké míry závisí na pomoci zvenčí. Ta je nyní v Rannu významně omezená,” podotkla.

Lékaři bez hranic poskytovali od ledna 2017 lékařskou péči pro čtyřicet tisíc lidí v Rannu. Obyvatelé tábora jsou extrémně zranitelní. Mnoho lidí tam vyhledalo bezpečí poté, co opustili své domovy. Lékaři bez hranic tam léčili zejména malárii, podvýživu a nemoci související se špatnými životními podmínkami. Období dešťů místo na několik měsíců odřízlo od světa a v té době se tam nedostala žádná humanitární pomoc či jídlo.

{{{ labels.morehistories }}}