© MSF
24 Feb 18 04 Mar 22

Sýrie: Lékaři a zdravotní sestry ve východní Ghútě kolabují. Možnosti zdravotní péče jsou téměř vyčerpané

Brusel/Praha, 25. února 2018 – Počty obětí ve východní Ghútě dramaticky rostou. Možnosti poskytování zdravotní péče v této obléhané oblasti Sýrie jsou téměř vyčerpané, uvedla humanitární a zdravotnická organizace Lékaři bez hranic.

Lékaři bez hranic žádají okamžité zastavení bojů, aby bylo možné pomoci nemocným a zraněným.

Nemocnice a kliniky podporované Lékaři bez hranic přijaly za pouhých pět dnů intenzivního bombardování a ostřelování přes 2 500 raněných. Zemřelo více než 520 lidí. To vše od neděle 18. 2. do pátku 23. 2. Mrtvých a raněných bude velmi pravděpodobně ještě více, neboť počet zařízení, která jsou schopná hlásit aktuální stav, neustále klesá. Zároveň raněné a mrtvé přijímají i střediska, která Lékaři bez hranic nepodporují, a jejich daty proto organizace nedisponuje. Mezi oběťmi jsou často ženy a děti - v pátek 23. února tvořily 58 procent zraněných a 48 procent mrtvých (alespoň dle záznamů devíti zdravotnických zařízení podporovaných Lékaři bez hranic, která dokázala dodat informace).

Ve stejném období zasáhlo bombardování a ostřelování třináct zdravotnických středisek, které byly plně nebo částečně podporované Lékaři bez hranic. Zdravotníci ve východní Ghútě už před tím fungovali pod maximálním tlakem. Nyní pracují šest dní bez přestávky a nemají reálnou naději na to, že v tak extrémních podmínkách budou moci ošetřovat pacienty adekvátně. Lékaři bez hranic proto žádají okamžité zastavení bojů, aby bylo možné pomoci nemocným a zraněným.

„Jako zdravotní sestra jsem pracovala v extrémně vyhrocených konfliktech. Proto mě ničí slyšet lékaře a zdravotní sestry ve východní Ghútě jak říkají, že mají 100 zraněných pacientů a žádnou dostupnou nemocnici, protože tu poslední právě zničilo bombardování,“ říká Meinie Nicolai, výkonná ředitelka Lékařů bez hranic.

Během třetího dne útoků žádali zdravotníci, které podporují Lékaři bez hranic, zvýšený přísun zdravotnického materiálu. Nyní, po šesti dnech nepřetržitého bombardování, říkají, že i kdyby ho měli dostatek, už jim nezbývají síly. Teď už žádají jen jedno – zastavení ostřelování.

Jak intenzita konfliktu v Sýrii stoupala, Lékaři bez hranic a další organizace často žádaly jeho účastníky, aby dodržovali mezinárodní humanitární právo a pravidla války. Tyto prosby však nebyly vyslyšeny. Lékaři bez hranic i nadále žádají, aby bylo dodržováno mezinárodní humanitární právo, ale zároveň teď přidávají specifický apel: Aby lékaři mohli dělat svoji práci, syrská vláda a ozbrojené opoziční skupiny ve východní Ghútě musejí okamžitě zastavit bombardování a ostřelování. Lékaři bez hranic žádají, aby podporovatelé těchto bojujících stran použili svůj vliv a pomohli zlepšit současnou extrémní situaci.

Mnohá zdravotnická zařízení jsou poškozená nebo zničená, pacienty nelze převážet, protože silnice jsou poničené boji a řidiči se kvůli nebezpečné situaci bojí vyjíždět. Zdravotnický materiál buď zcela chybí, nebo je jeho množství omezeno. Pacientů je obrovské množství a zdravotníci jsou extrémně vyčerpaní. Nutná je proto humanitární pomoc. Lékaři bez hranic žádají následující: 

  • pozastavení bombardování a ostřelování, aby mohlo být reorganizováno poskytování zdravotní péče
  • umožnění lékařské evakuace pacientů v kritickém stavu
  • umožnění nezávislým humanitárním organizacím přístup do oblasti, aby zde mohly poskytovat přímou pomoc
  • poskytnutí rozsáhlé dodávky život zachraňujících léků a zdravotnického zařízení
  • zamezení ostřelování civilních oblastí, včetně zdravotnických zařízení (před, během i po přerušení bojů)

Lékaři bez hranic žádají každý členský stát OSN, který je vojensky zapojený v Sýrii nebo podporuje některou z válčících stran, aby si uvědomil svůj podíl na aktuální zdravotnické katastrofě a bez prodlení využil svého vlivu ke zmírnění této krize.

Při posledním vyostření bojů Lékaři bez hranic poskytovali plnou podporu a pravidelné zásoby pro deset zdravotnických zařízení ve východní Ghútě. Krom toho nadále navyšovali pomoc pro kliniky a nemocnice, které původně asistenci nevyžadovaly, ale krizový stav je donutil situaci přehodnotit. Ve výsledku Lékaři bez hranic zajišťovali mimořádné dodávky pro většinu zdravotnických středisek v regionu. Zásoby ve skladech v oblasti však rychle docházely, a některý materiál nezbytný pro operace nebyl ve východní Ghútě vůbec. Pracovníci Lékařů bez hranic v podporovaných zařízeních nejsou přítomni.

Lékaři bez hranic provozují pět zdravotnických zařízení a tři mobilní kliniky v severní Sýrii. Zároveň spolupracují s pěti zdravotnickými zařízeními a dalších pět desítek jich podporují na dálku. A to v oblastech, kde nemohou být týmy Lékařů bez hranic přítomny osobně. To je případ i východní Ghúty. Lékaři bez hranic nepůsobí v Sýrii v oblastech kontrolovaných takzvaným Islámským státem, protože se od jeho vedení nepodařilo získat záruky bezpečnosti. Rovněž nemohou pracovat na územích kontrolovaných syrskou vládou, jelikož stále k tomu nedostali povolení. Aby si Lékaři bez hranic zachovali naprostou nezávislost, nepřijímají pro financování svých projektů v Sýrii peníze od žádné vlády.

{{{ labels.morehistories }}}