© Alexis Huguet
22 Jan 18 23 Jan 18

Desetitisíce lidí umírají na uštknutí hadem, přestože existuje efektivní léčba

Kvůli hadímu uštknutí ročně zemře více než 100 000 lidí a statisíce lidí ochrnou, přestože existuje vysoce efektivní léčba. V samotné subsaharské Africe na hadí uštknutí zemře ročně 20 000 lidí. Lékaři bez hranic ve svých zařízeních každoročně bezplatně ošetří několik tisíc lidí. Většina obyvatel subsaharské Afriky žije ve vesnických oblastech, kde nemají přístup ke schváleným sérům proti hadímu uštknutí. Někteří se léčí nevyhovujícími léky, protože ty kvalitní jsou finančně nedostupné.

Naštěstí v březnu 2017 Světová zdravotnická organizace (WHO) přidala uštknutí hadem na seznam opomíjených tropických nemocí s nejvyšší prioritou. Světová zdravotnická organizace zároveň letos zveřejnila plán s cílem snížit počet úmrtí a zdravotních postižení způsobených hadím uštknutím. Tento plán má řešit nedostatečný přístup k účinné a kvalitní léčbě, který je jednou z hlavních překážek, s níž se setkávají Lékaři bez hranic v místech jako je Jižní Súdán, Středoafrická republika nebo Etiopie.

Co je třeba udělat, aby se tento problém vyřešil? Je nutné, aby se k  plánu WHO zavázaly orgány na národní, regionální a globální úrovni. Séra proti hadímu uštknutí musí být dostupná potřebným zdarma, nebo za velmi nízkou cenu. To by znamenalo:

1. Více lidí bude mít přístup k život zachraňující léčbě

Velmi malé procento obětí hadího uštknutí má v Africe přístup k jakémukoliv séru proti hadímu uštknutí (i tomu méně efektivnímu).  Vysoká cena séra vede k tomu, že většina uštknutých raději navštíví levnějšího tradičního léčitele, než by vyhledala lékařskou pomoc v nemocnicích. A to i přesto, že žádná z tradičních léčitelských metod není efektivní.  Pokud by kvalitní léčba byla dostupná bezplatně, nebo za nízkou cenu, zvýšilo by se procento pacientů, kteří vyhledají efektivní pomoc dříve.

2. Neefektivní přípravky budou vyřazeny z trhu

Na trzích v afrických zemích jsou nejvíce dostupné prokazatelně neefektivní přípravky, protože jsou finančně dostupné. V případě, že budou kvalitní séra proti hadímu uštknutí dotována členskými státy Světové zdravotnické organizace, nebude výroba neefektivních přípravků dobrým výdělkem. 

3. Lidé budou preferovat léčbu kvalitním sérem

Kvůli používání nekvalitních produktů se někteří zdravotníci a komunity obávají séra používat. Aby se víra v léčbu kvalitními séry proti hadímu uštknutí obnovila, je potřeba, aby tato kvalitní a efektivní léčba byla dostupná. 

4. Pacienti podstoupí celou léčbu

Počet podávaných ampulek s protijedem je závislý na druhu a množství jedu, kterým byl pacient infikován. Často si pacienti nemohou z finančních důvodů dovolit podstoupit celou léčbu. Lidé potřebují tolik dávek, kolik zabrání ochrnutí, či úmrtí, nikoliv tolik, kolik si mohou dovolit.

5. Zvýší se počet afrických dodavatelů kvalitních a efektivních sér proti hadímu uštknutí

Přestože je počet případů hadího uštknutí poměrně stabilní, africký trh s protijedy se proměňuje. Několik dodavatelů kvalitních efektivních sér zastavilo produkci, protože jejich podíl na trhu stagnoval nebo klesal. Dotování kvalitních sér by výrobcům zajistilo ekonomickou stabilitu a podnítilo by poptávku po efektivní a kvalitní léčbě.    


Koordinátor projektu v regionu Paoua ve Středoafrické republice vysvětluje místním, jak se nezranit při zacházení s mrtvým hadem.

Světová zdravotnická organizace v současné době vyhodnocuje řadu stávajících sér proti hadímu uštknutí, které jsou určeny pro použití v subsaharské Africe. Chce pojmenovat, co séra činní efektivními a kvalitními. Zároveň WHO určuje, která séra nejsou účinná a je potřeba je z trhu stáhnout. Základním řešením této krize je snížit náklady na léčbu hadího uštknutí. Proto by dalším krokem mělo být rozvinutí mezinárodního mechanismu financování a dodávek cenově dostupných sér proti hadímu uštknutí.

Aby se podařilo dosáhnout celosvětové odezvy, je zapotřebí, aby se Světová zdravotnická organizace, země a další zainteresovaní aktéři zavázali k:

  • Podpoře vývoje a výzkumu nových, lepších léčiv proti hadímu uštknutí a diagnostických nástrojů
  • Zlepšení odborné přípravy zdravotnických pracovníků a zvýšení povědomí komunity o poskytování první pomoci a prevenci proti hadímu uštknutí
  • Evidování skutečného počtu případů hadího uštknutí v různých regionech
  • Zintenzivnění kontroly kvality jednotlivých sér proti hadímu uštknutí

Během setkání výkonné rady WHO tento měsíc v Ženevě, budou členské státy projednávat navrženou rezoluci o hadích uštknutích, která by měla být schválena v květnu. Navržená rezoluce a plán Světové zdravotnické organizace jsou velkou příležitostí. Je načase, aby vlády a další aktéři tuto příležitost využili a zabránili zbytečným úmrtím a zdravotním postižením, které hadí uštknutí způsobuje. 

{{{ labels.morehistories }}}