© Ehab Zawati/MSF
18 Jan 18 18 Jan 18

Jemen: Léčba malárie a následky zhroucení zdravotního systému

Média v posledních měsících informují o Jemenu především v souvislosti se šířením záškrtu a epidemií cholery. Tisíce obyvatel Jemenu přitom ohrožuje malárie a to především v nejzranitelnějších oblastech, jako je například Osmanské údolí v guvernorátu Amran. Lékaři bez hranic v říjnu a listopadu 2017 proto na místě zasáhli – ošetřovali pacienty a zajišťovali prevenci.

„Malárie je v některých oblastech Jemenu endemická, například v údolích guvernorátu Amran. Většinu úmrtí zapříčiněných malárií lze přičíst  pozdní diagnóze a pozdnímu zahájení léčby. Lidé se nemohou dostat ke zdravotní péči a preventivní opatření jsou nedostatečná,“ vysvětluje Carolin Seguin, programová koordinátorka Lékařů bez hranic v Jemenu.

V předchozích letech jemenské ministerstvo zdravotnictví zajišťovalo léčbu malárie (naskladňovalo léčiva do zdravotnických středisek) a bojovalo s přenašeči onemocnění (distribucí moskytiér a insekticidními postřiky). Kvůli aktuálnímu konfliktu a kolapsu zdravotního systému však ministerstvo nemůže v těchto aktivitách pokračovat a situace se zhoršuje.

V roce 2017 jen Lékaři bez hranic ošetřili více než 10 tisíc pacientů s malárií. Na podzim jsme provedli celkem 3 225 konzultací, z nichž jsme u 654 případů (více než 20 %) potvrdili onemocnění malárií. Lékaři bez hranic se na místě postupně věnovali následujícím aktivitám: distribuci moskytiér, poskytování nezbytného ošetření, školení místních zdravotníků, diagnostice pacientů s malárií a jejich léčbě.

Lékaři bez hranic také vyšetřili na podvýživu děti mladší pěti let, těhotné a kojící matky. Vyšetřili jsme více než 1 200 dětí, u nichž jsme diagnostikovali velmi vysoký výskyt akutní podvýživy. Vážnou formou trpělo 7,5 % vyšetřených dětí, mírnou formou 40 %. „Ačkoli jsou tato čísla alarmující, nemůžeme brát tento vzorek jako reprezentativní pro zjištění míry podvýživy u všech dětí v této oblasti. Vyšetřili jsme totiž jen nemocné děti. Přesto tato zjištění poukazují na špatnou výživovou situaci v oblasti,“ potvrdila Seguin.

{{{ labels.morehistories }}}