© Diala Ghassan/MSF
15 Jan 18 16 Jan 18

Rakka: Město plné nevybuchlé válečné munice a nástrah

Jen během prvního týdne tohoto roku, ošetřily týmy Lékařů bez hranic ve městě Rakka 33 pacientů zraněných výbušninami. Třináct z nich bylo mladších osmnácti let. Tato zranění utrpěli při návratu do svých domovů v Rakce, městě plném nevybuchlé válečné munice a improvizovaných výbušných zařízení.

Lékaři bez hranic jsou velice znepokojeni omezeným počtem aktivit zaměřených na odminování oblasti. Na místě chybí adekvátní vybavení, ale také odborné znalosti s odminováním.   

Od 17. října 2017, kdy boje v Rakce ustaly, ošetřily týmy Lékařů bez hranic 271 lidí s úrazy způsobenými výbušninami, 64 z nich zemřelo již během převozu na kliniku nebo před jejími dveřmi.

Poté, co ustaly intenzivní boje, se do města vrátily tisíce obyvatel a předpokládá se, že tento trend bude pokračovat.  Improvizovaná výbušná zařízení a nevybuchlá munice představují pro obyvatele Rakky hlavní hrozbu. Dokud se nenavýší množství odminovacích aktivit v regionu, bude počet obětí, včetně dětí, nadále vysoký.

Obyvatelé Rakky se chtějí bezpečně vrátit do svých domovů, obchodů a na svá pole. Lékaři bez hranic vyzívají všechny válčící strany a jejich spojence, stejně jako organizace specializované na odminování a další aktéry, aby navýšily aktivity zaměřené na odminování domovů a okolí. Stejně tak apelují na to, aby se zvýšilo povědomí o riziku spojeném s výbušninami, a předešlo se tak těmto tragickým zraněním.

Lékaři bez hranic poskytují zdarma lékařskou a zdravotnickou pomoc lidem v nouzi bez ohledu na náboženské vyznání, rasu nebo politickou příslušnost. Lékaři bez hranic nepřijímají pro své programy v Sýrii finanční podporu od žádné vlády, náboženské organizace nebo mezinárodní agentury.     

Zobrazit větší mapu

{{{ labels.morehistories }}}