© Alexis Huguet
09 Jan 18 11 Jan 18

Středoafrická republika: Vypálené vesnice, vydírání a násilí

Středoafrickou republiku zasáhly 27. prosince 2017 těžké boje. V severovýchodní oblasti Paoua opustilo své domovy na 30 000 obyvatel. Tito lidé vypráví o vypálených vesnicích, vydírání a útocích na kohokoliv, kdo se nachází v místě boje. Situace je velice napjatá.

Všechna okolní zdravotnická zařízení jsou uzavřená a pouze třinácti zraněným se podařilo dostat do nemocnice

Tým Lékařů bez hranic ve městě Paoua ošetřil třináct obětí bojů a útoků, které započaly ve středu 27. prosince 2017. „Jedná se o velmi nízké číslo, když přihlédneme k počtu vysídlených, kterým se povedlo dostat do Paoua, a vzhledem k extrémnímu násilí, o kterém nám vypráví. Mnozí mluví o mužích na koních, kteří střílí po všem, co se hýbe. O mrtvých nebo zraněných ponechaných v buši.“ vysvětluje Gwenola  François, vedoucí mise Lékařů bez hranic. „Jsme velmi znepokojeni tamní situací.”   

Třiatřicetiletý zemědělec Léonard Gangbe je jedním ze zraněných, kterému se podařilo dostat se do nemocnice v Paoua. Když začaly boje, utekl společně s několika sousedy z vesnice. Ukryli se v domě v lese. Při pokusu zastavit ozbrojeného muže, který mu chtěl ukrást dobytek, byl střelen do levé tváře a kulka mu roztrhla nos a horní ret.

Kvůli bojům museli Lékaři bez hranic pozastavit svoji činnost v sedmi zdravotnických zařízeních na okrajích oblasti Paoua. Tři z těchto center byly údajně vyrabovány.

Oblast zasáhlo trvalé násilí

V uplynulém roce byla oblast Paoua relativně ušetřena bojů a eskalujícího násilí. Přesto i tam, kde je bezpečnost v porovnání s ostatními částmi země o něco lepší, byli lidé vystaveni všudypřítomnému a trvalému násilí.

Násilí se projevuje boji mezi ozbrojenými skupinami, cílenými útoky proti obyvatelstvu, raněnými i zavražděnými obyvateli. Násilí umocňuje neschopnost vlády zajistit bezpečnost v zemi a pronikání ozbrojenců do dalších oblastí. Tito lidé použijí jakoukoliv záminku pro uvalení daně – na konkrétní silnici, vlastnictví dobytka, nebo bydlení ve vlastním domě. Příkladem je příběh Josianne Wankian, která je ve svých 37 letech matkou 9 dětí.

Josianne pochází z vesnice Betokomia, vzdálené pár kilometrů od Paoua, kde žije nyní. V pět hodin ráno 28. prosince 2017 zaslechla  kousek od svého obydlí výstřely. Její manžel a třináctiletý syn utekli, protože se říká, že ženám neubližují, zato muži jsou zabiti okamžitě. Když přišel ozbrojený muž a požadoval jídlo a peníze, byla sama se svými dětmi. Josianne si vypůjčila 12,000 středoafrických franků (CFA, což je zhruba 465 Kč) od prodejce koz, aby mohla se svými dětmi bezpečně opustit vesnici a najít útočiště u starší sestry, která bydlí v Paoua.


Josianne s jedním ze svých dětí.

To nebylo poprvé, co ozbrojenci po Josianne a její rodině požadovali peníze. V srpnu 2017 dokonce podpálili její dům. „Můj manžel je zemědělec. Měli jsme čtyři kusy dobytka, dařilo se nám vyprodukovat více a mohli jsme prodávat naše produkty a zvýšit si tak příjem,” vysvětluje Josianne. „Když ozbrojenci vidí slušný dům, požadují jídlo, dobytek nebo peníze. Nařídili nám zaplatit daň 50 000 franků (přes 1900 Kč) za dobytek a 120 000 franků (více než 4600 Kč) za to, abychom mohli dále bydlet ve svém domě. Takový obnos jsme neměli. Dala jsem jim 25 000 franků (zhruba 960 Kč), což bylo vše, co jsem měla. Řekli, že se vrátí pro zbytek, až bude dům dostavěný, tehdy mu ještě chyběla střecha. Ale ani to jim nezabránilo v krádeži našich věcí. Nakonec náš dům podpálili. Poté jsem spolu s 8 dětmi žila několik měsíců venku v polích. Právě jsme začali opravovat náš dům v Betokomii, když před několika dny opět začaly boje.”

Stejně jako Josianne, opustilo své domovy ve vesnicích v oblasti Paoua více jak 30 000 obyvatel. Ti pak se svými rodinami hledají útočiště ve městě, které také přestává být dostatečně bezpečné. Každá místní domácnost často ubytovává přes 40 vysídlených lidí a dostatečné zásoby vody a jídla budou brzy také problémem.

Lékaři bez hranic působí v Paoua od roku 2006. Organizace zde podporuje pohotovost a pediatrické oddělení nemocnice v Paoua a zajišťuje přístup k základní péči dětem a těhotným ženám v sedmi dalších zdravotnických zařízeních. Lékaři bez hranic nyní zajišťují zdravotnickou pomoc pro obyvatele v Bria, Bambari, Alindao, Batangafo, Kabo, Bossangoa, Boguila, Paoua, Carnot a Bangui. Od začátku roku 2017, kdy ozbrojený konflikt začal eskalovat, přizpůsobili Lékaři bez hranic své programy potřebám obyvatel zasaženým násilnostmi.  

{{{ labels.morehistories }}}