© Maurice Ressel
08 Jan 18 08 Jan 18

Bez aut, bez silnice, u frontové linie. Obyvatelé uvázlí v ukrajinském Opytne potřebují lékařskou péči

Nemají auta a do vesnice nevede ani přístupná silnice. Zato se blízko nachází frontová linie. Lidé ve východoukrajinské vesnici Opytne jsou odříznuti od světa a nemají přístup ke zdravotní péči a základním lékům. Z tohoto důvodu za nimi začal docházet mobilní tým Lékařů bez hranic a poskytuje jim základní zdravotní péči a psychologické konzultace.

Vesnice Opytne leží na frontové linii v oblasti kontrolované ukrajinskou vládou, naproti zdevastovanému doněckému letišti v samozvané Doněcké lidové republice. Bez možnosti jakékoliv dopravy a izolováni špatným počasím, bydlí v této vsi většinou starší lidé, kteří žijí v neustálém stresu z válečného konfliktu v regionu. Kvůli nedalekému ostřelování obyvatelé trpí akutními úzkostmi a depresemi. Lidé s chronickými obtížemi jako jsou kardiovaskulární onemocnění, vysoký tlak a cukrovka nemají pravidelný přístup k lékařské péči.

Tým Lékařů bez hranic našel v polorozbořených domech obyvatele odkázané na pomoc mezinárodních organizací, které jim poskytují jídlo, teplo a elektřinu. I přes tyto podmínky mnoho lidí odmítá opustit své domovy. Mobilní tým Lékařů bez hranic proto začal poskytovat obyvatelům této vsi základní zdravotní péči a psychologické konzultace. Od 14. prosince tam působí lékař, sestra a psycholog, kteří jako svoji ordinaci používají dům jednoho z místních obyvatel.

„Bez možnosti návštěvy lékaře se obyvatelé v Opytne léčili sami, měřili si navzájem tlak a ordinovali si léky. Jelikož zde není silnice a ve vesnici nejsou žádná auta, musí obyvatelé chodit pěšky několik kilometrů přes pole do blízkého města Avdijivka,” přibližuje Myriam Berry, koordinátorka projektu Lékařů bez hranic pro Doněckou oblast.

 „Blízkost frontové linie a zvuky nedalekého ostřelování způsobují obyvatelům každodenní stres. Je to zatím to nejhlubší zoufalství, co jsem zde viděla od svého příjezdu v květnu 2017. Z deseti pacientů, které jsme vyšetřili, jich polovina měla krevní tlak přes 200, což svědčí o konstantním stresu,” doplňuje Berry.

Do Opytne je možné se dostat pouze po úzké prašné polní cestě, která vede podél frontové linie. Ostatní vjezdy jsou pravděpodobně zaminované nebo jejich využití omezila ukrajinská armáda. „Po původním vyhodnocení situace jsme se dva měsíce snažili dostat do vesnice. Přístup komplikovala bezpečnostní situace a špatné počasí, které působilo na cestě sesuvy půdy. Nyní chceme vyšetřit všechny obyvatele, kteří potřebují lékařskou péči, a chceme jim poskytnout léky na další dva měsíce pro případ, že bychom měli opět problém s přístupem do vesnice.”

Lékaři bez hranic poskytují skrze mobilní kliniky lékařskou péči a psychologickou podporu ve 28 místech v Doněcké oblasti, přičemž čtyři týmy mají základny v Mariupolu a Kurachove. Většinu pacientů mobilních klinik Lékařů bez hranic tvoří ženy starší 50 let, které trpí chronickými nemocemi. Psychologové Lékařů bez hranic pomáhají místním lidem zvládat dopady konfliktu na duševní zdraví. Vedou individuální a skupinová sezení, šíří osvětu týkající se duševního zdraví a učí obyvatele postižené oblasti, učitele a zdravotnický personál techniky pro zvládání stresu. 

{{{ labels.morehistories }}}