19 Květen 16 15 Zář 17

V Česku startují Missing maps. Zapojit se do práce Lékařů bez hranic nebylo nikdy jednodušší

Lékaři bez hranic pracují ve více než 60 zemích světa. Zasahují v případě epidemií, přírodních katastrof, ozbrojených konfliktů, nebo při léčbě opomíjených nemocí. Při své práci se týmy Lékařů bez hranic často dostávají do oblastí, které nejsou zmapované. Chybějící mapy teď může pomoci doplnit každý z bezpečí svého domova.

Projekt Missing maps (česky „chybějící mapy“) vznikl v roce 2014 z iniciativy Lékařů bez hranic, Červeného kříže a Humanitární sekce OpenStreetMap. Vycházel ze zkušenosti humanitárních pracovníků, kteří mají při pohybu v terénu často k dispozici jen rukou kreslené, velmi přibližné mapy. Místa, která nejsou zmapovaná, však často obývají i desetitisíce lidí. Pomoc se našla v projektu OpenStreetMap.

„Podobně jako články na Wikipedii mohou upravovat všichni uživatelé, funguje i OpenStreetMap,“ vysvětluje Jan Böhm z pražské kanceláře Lékařů bez hranic. „Na OpenStreetMap může mapy podle satelitních snímků vytvářet v podstatě každý.“ Po ověření takto vytvořené mapy zkušenějšími uživateli se mohou Lékaři bez hranic lépe orientovat na odlehlých místech při boji s epidemiemi nebo po přírodních katastrofách.

Lékaři bez hranic v České republice se nyní k iniciativě Missing maps připojují. První setkání se uskuteční v úterý 24. května od 18:00 v budově vydavatelství Economia v Praze. Počet míst je omezený, je proto potřeba se přihlásit.

„Missing maps přináší jedinečný způsob, jak se zapojit do práce Lékařů bez hranic,“ dodává Böhm. „Vytvářet mapy míst, která potřebují Lékaři bez hranic zmapovat pro svou práci, zvládne po krátkém zaškolení opravdu každý. A pro práci v terénu to má významný přínos.“

Pokud chcete přijít na první setkání, přihlaste se zde. Pokud chcete být informováni o dalších setkáních, která budou probíhat každý měsíc, dejte nám o sobě vědět zde.

Video: Jak rychle vznikaly mapy po zemětřesení na Haiti v roce 2010?

Mapa ukazuje rychlost reakce uživatelů OpenStreetMap na zemětřesení, které na Haiti udeřilo 12. ledna 2010. Vlevo dole je časová osa, každý bílý záblesk představuje jednu provedenou úpravu. Protože projekt Missing maps vznikl až v roce 2014, Lékaři bez hranic se do mapování, které je zobrazeno ve videu, sami nezapojili.

{{{ labels.morehistories }}}