© Mohammed Musoke/MSF
24 Led 17 19 Dub 18

Nigérie: Lékaři bez hranic důrazně odsuzují vzdušné bombardování tábora pro vnitřně vysídlené v Rannu

Ženeva/Praha, 17. ledna 2017 - Přinejmenším 90 lidí zemřelo a dalších nejméně 120 lidí bylo zraněno při dnešním bombardování tábora pro vnitřně vysídlené v nigerijském Rannu, uvedla mezinárodní humanitární a zdravotnická organizace Lékaři bez hranic/Médecins Sans Frontières (MSF). Bombardování má na svědomí nigerijská armáda.

„Tento rozsáhlý útok namířený na zranitelné lidi, kteří už před tím uprchli před extrémním násilím, je šokující a nepřijatelný,“ uvedl Jean-Clément Cabrol, ředitel operací Lékařů bez hranic. „Bezpečnost civilistů musí být respektována. Naléhavě vyzýváme všechny strany, aby umožnily leteckou nebo pozemní evakuaci přeživších, kteří potřebují urgentní lékařskou péči,“ dodal.

V současné době poskytují zdravotnické týmy Lékařů bez hranic první pomoc 120 zraněným pacientům ve svém zdravotnickém zařízení v Rannu. Zdravotníci a chirurgové Lékařů bez hranic, kteří působí v  regionu, se připravují na poskytnutí lékařské péče evakuovaným pacientům.

Lékaři bez hranic v Nigérii pracují od roku 1996 a jsou jednou z mála organizací, které jsou stále schopné  pracovat v těžko přístupných místech v této západoafrické zemi.

Doplnění (18. 1. 2017)

Při útoku nebyli zraněni ani zabiti žádní pracovníci organizace Lékaři bez hranic. Bohužel jsme dostali smutnou zprávu, že při bombardování přišli o život tři zaměstnanci kamerunské firmy, najaté Lékaři bez hranic na zajištění vody a sanitace v táboře. Rodinám pracovníků tímto projevujeme nejhlubší soustrast a uděláme vše, abychom je v této těžké chvíli podpořili. V minulosti jsme s nimi v Nigérii úzce spolupracovali a byli dobře známí mnoha členům našich týmů. Tuto tragédii nedokážeme pochopit.

Odhaduje se, že při včerejším útoku zemřelo 90 lidí a 120 dalších bylo zraněno. Zprávy jsou pořád nejasné a děláme, co je v našich silách, abychom získali víc informací. V době útoku prováděly týmy Lékařů bez hranic očkování dětí proti spalničkám, měřily podvýživu a poskytovaly všeobecnou zdravotní péči.

Doplnění (20. 1. 2017)

Počet obětí útoku vzrostl na nejméně 90 lidí.

Čtěte více: Lékaři bez hranic vyhlašují mimořádnou sbírku na Nigérii

Zobrazit větší mapu

{{{ labels.morehistories }}}