© Lana Abramova
24 Led 17 19 Dub 18

Lékaři bez hranic zahájili testování nové formy léčby tuberkulózy

V úterý 17. ledna byl zahájen nový klinický test, usilující o zkvalitnění léčby rezistentní tuberkulózy. Právě v tento den si totiž první pacient v Uzbekistánu vzal první pilulku.

Přestože na tuto nemoc umírá více lidí než HIV (zdroj), je boj s tuberkulózou žalostně podfinancovaný. V léčbě tuberkulózy za posledních padesát let došlo pouze k nepatrnému pokroku. A počet kmenů této nemoci, odolných vůči stávajícím lékům, stoupá znepokojivou rychlostí.

Lékaři bez hranic vyzývají politiky, světové zdravotnické orgány a farmaceutické společnosti, aby se krizí tuberkulózy zabývali. V důsledku nedostatečné aktivity jiných se organizace nyní rozhodla sama jednat. O zkvalitňování poskytované léčby tuberkulózy i její rezistentní formy se Lékaři bez hranic zasazují posledních 30 let a nyní provádějí dva klinické testy. Další by měl začít v Gruzii koncem letošního roku.

Pacienti s rezistentní tuberkulózou musí brát léky nejméně dva roky. Za tu dobu spolykají více než 10 000 tablet a minimálně osm měsíců dostávají bolestivé injekce. K častým vedlejším účinkům léčby patří nevolnost, nucení na zvracení, bolesti kloubů, psychózy a trvalá hluchota.

Testování provádí a financuje mezinárodní humanitární a zdravotnická organizace Lékaři bez hranic a podporuje jej Londýnská škola hygieny a tropické medicíny, spolu s dalšími významnými aktéry na poli medicínského výzkumu (seznam všech najdete zde).

Jedná se o kompletní třífázový klinický test, kombinující dva nové léky na tuberkulózu (bedaquiline a pretomanid). Zvyšuje se tak šance vývinu výrazně kvalitnější léčby pro lidi, kteří trpí buď multirezistentní tuberkulózou, nebo dokonce ještě odolnější, extenzivně rezistentní tuberkulózou. Dva nové léky se budou podávat v kombinaci s již používanými léky na léčbu rezistentní tuberkulózy (linezolid, clofazimine a moxifloxacin).

Druhá z celkem tří fází testování, nazvaná TB Practecal, má za cíl znatelně zkrátit režim léčby rezistentní tuberkulózy. Léčba by nově měla trvat jen šest měsíců a měla by mít méně oslabujících vedlejších účinků než stávající postup.

První pacienti  zařazení do klinického výzkumu TB Practecal se nacházejí v nemocnici podporované Lékaři bez hranic v Karakalpakstánu, na severozápadě Uzbekistánu. Jsou prvními z 630 pacientů, kteří budou vybráni v Uzbekistánu, Bělorusku a Jihoafrické republice.

Klinické testy budou probíhat ve dvou částech. První část spočívá v testování fáze II, které skončí v roce 2018. Vyhodnocuje tři různé formy léčby, zahrnující nové léky, bedaquiline a pretomanid. Druhá část je testování fáze III, která bude pokračovat v testování nejúspěšnějších forem léčby a skončí v roce 2020.

 

[2] Kompletní seznam partnerů: Londýnská škola hygieny a tropické medicíny, University College London (UCL), Iniciativa pro opomíjené nemoci (DNDi), Švýcarský institut pro tropické a veřejné zdravotnictví (Swis TPH), Speciální program Světové zdravotnické organizace pro výzkum a školení tropických nemocí (TDR), Globální aliance pro vývoj léků na TBC, Ministerstvo zdravotnictví republiky Uzbekistán, Ministerstvo zdravotnictví republiky Bělorusko, THINK TB a HIV Investigative Network

{{{ labels.morehistories }}}