12 Úno 10 15 Zář 17

Zemětřesení na Haiti: Měsíc poté

Měsíc poté, co Haiti zasáhlo ničivé zemětřesení, je stále těžké plně pochopit rozsah škod: více než 200 000 mrtvých, 300 000 zraněných a statisíce lidí bez domova. Od prvního dne poskytují Lékaři bez hranic život zachraňující chirurgickou péči a zdravotnickou pomoc. Potřeby se nicméně stále vyvíjejí a tak se největší prioritou nyní stává poskytování pooperační péče a zlepšení životních podmínek obyvatel.

»Rozcestník pro články o situaci po ničivém zemětřesení na Haiti a krizové pomoci Lékařů bez hranic

Krizová pomoc

Ani existující zdravotnické struktury Lékařů bez hranic v Port-au-Prince neunikly 12. ledna 2010 poškození při ničivém zemětřesení. Několik dní po zemětřesení byli stále mnozí ze spolupracovníku Lékařů bez hranic nezvěstní. Postupem času se potvrdilo, že 7 z nich zemřelo.

Již v prvních minutách po katastrofě začali k nemocnicím Lékařů bez hranic v Cité Soleil, Martissant, Trinité a Carrefour přicházet lidé s vážnými zraněními. Akutní první pomoc byla poskytována celou noc, zdravotnické týmy si svítily baterkami a světly na autech.
Rozsah škod se nicméně ukázal až následující den po rozednění. Bylo jasné, že zdravotnická zařízení a dostupný personál budou zahlceni obrovským počtem zraněných lidí. Potřeba akutní první pomoci a chirurgické péče byla ohromující. Týmy Lékařů bez hranic se snažily vypořádat s přívalem zraněných, chirurgové prováděli operace v provizorních prostorách na ulici, pod plastovými plachtami a v přizpůsobených dopravních kontejnerech, zatímco se současně hledaly nové prostory, v nichž by bylo možné zřídit operační sály. Mnozí z haitských spolupracovníků pokračovali po celou dobu v práci i přes to, že oni sami a jejich rodiny byli postiženi a jejich domovy často zcela zničeny.

Dnes pracují Lékaři bez hranic ve více než 20 lokalitách v Port-au-Prince a jeho okolí a v nedalekých městech Leogane a Jacmel, kde otevřeli 10 operačních sálů pro velké a 5 pro menší chirurgické zákroky. Za poslední měsíc ošetřili Lékaři bez hranic více než 18 000 pacientů a vykonali více než 2000 operací. Pro Lékaře bez hranic nyní na Haiti pracuje více než 1800 spolupracovníků, včetně 1450 haitských kolegů. Do země bylo dopraveno kolem 1400 tun zdravotnického a humanitárního materiálu, a to buď přímo nebo přes Dominikánskou republiku, dodatečných 350 tun by mělo dorazit v příštích týdnech.


(Foto © Benoit Finck / MSF)

Pooperační péče a duševní zdraví

Lékaři bez hranic nadále pokračují v poskytování chirurgické péče zraněným v důsledku zemětřesení; některé z nejvážnějších případů vyžadovaly více než jednu operaci. Ale po první fázi nepřetržitého poskytování život zachraňující zdravotnické pomoci se zdravotnické priority mění - na důležitosti nyní získává pooperační péče, obnovení základní zdravotní péče pro běžné zdravotní potíže a pomoc pro lidi s chronickými stavy. Lékaři bez hranic již otevřeli čtyři zařízení, která se specializují na pooperační péči - v Delmas 30, v oblasti Champ de Mars, v bývalé školce známe jako Mickey a v Promesse. Brzy se také otevře další zařízení pro 150 pacientů v Sarthe.

Lékaři bez hranic plánují v příštích týdnech navyšovat kapacitu lůžkových oddělení, aby zajistili kvalitní péče pro co nejvíce pacientů, a také pro lidi, kteří byli ošetřeni v zařízeních, která nemohou poskytovat pooperační péči. Problém je znásoben postupným odchodem některých krizových zdravotnických týmů, které v první fázi provozovaly chirurgická zařízení a o jejichž pacienty je třeba se postarat.

Lékaři bez hranic také rozšiřují své aktivity v oblasti duševního zdraví v různých lokalitách. Psychologická pomoc je nesmírně důležitá pro lidi, kteří utrpěli vážná zranění, obzvláště tehdy, pokud tato zranění vyžadovala amputace, a pomoc potřebují i jejich rodiny. Týmy poskytující péči prostřednictvím mobilních klinik v provizorních zbudovaných táborech proto také do svých programů zahrnují psychologickou pomoc.


(Foto © Julie Remy. Provizorní tábor v Jacmelu.)

Zlepšení životních podmínek

Nyní, čtyři týdny po zemětřesení, se v souvislosti s blížícím se obdobím dešťů rozšiřuje také obava týkající se nevhodných hygienických podmínek v přeplněných táborech, kde jsou mnozí obyvatelé, kteří ztratili své domy, nuceni žít. Mnozí dosud nedostali stany ani hygienické balíčky a nemají přístup k pitné vodě či sanitárním zařízením. „Je těžké uvěřit, že i 4 týdny po zemětřesení žijí mnozí lidé stále pod plachtami v provizorních táborech a na ulici,“ řekl prezident Lékařů bez hranic Christophe Fournier, který se nedávno vrátil z Haiti. „Lékaři bez hranic distribuují všude, kde mohou, stany, hygienické balíčky a základní potřeby, ale soustředit se musíme především na poskytování zdravotní péče. Je udivující, že existuje tak velký rozdíl mezi příslibem masivní finanční pomoci ze zahraničí a pomalým tempem distribuce potřebných věcí. Obáváme se proto, že s příchodem dešťů budeme čelit další zdravotnické krizi, když obyvatelé bez domovů začnou v důsledku nevhodných životních podmínek trpět průjmovými a respiračními onemocněními.

»Rozcestník pro články o situaci po ničivém zemětřesení na Haiti a krizové pomoci Lékařů bez hranic

{{{ labels.morehistories }}}