29 Čvc 08 15 Zář 17

Kolumbie: Maskování vojenské akce za humanitární ztěžuje práci Lékařů bez hranic

Od začátku července, kdy při osvobozování rukojmích kolumbijskou armádou bylo zneužito symbolu červeného kříže, byli Lékaři bez hranic nuceni zrušit či odložit výjezdy mobilních klinik do mnoha zemědělských oblastí. Toto omezení činnosti má přímý vliv na životní podmínky obyvatel v konfliktních oblastech, především pak v departmentech Nariño, Tolima, Guaviare a Cauca. Organizace ztratila přístup ke 35% oblastí, v nichž zde působí, což má za důsledek snížení počtu vykonaných lékařských konzultací v průměru o 300 týdně.

Lékaři bez hranic jsou hluboce znepokojeni zneužitím identity humanitární organizace ve vojenské akci. Takové jednání s vysokou pravděpodobností vyvolá pochyby mezi civilisty i ozbrojenými skupinami o statutu humanitárních organizací, povede ke ztrátě důvěry v jejich nezávislost, nestrannost a neutralitu a povede tak k ohrožení bezpečnosti humanitárních pracovníků.

„Velice se obáváme následků, jež by tento typ pochybností mohl mít na bezpečnost našich týmů v terénu a na naši schopnost dostat se k obyvatelstvu v oblastech izolovaných konfliktem,“ prohlásili Grant Leaity a David Cantero, vedoucí 2 ze 4 misí Lékařů bez hranic v Kolumbii. „Ve světle těchto událostí chceme znovu zdůraznit, že naše práce je zcela nezávislá na vládách, armádách a ozbrojených skupinách či na jejich zájmech a aktivitách. Lékaři bez hranic rovněž neměli žádné informace o osvobození rukojmích 2. července a nehráli při něm žádnou úlohu. Lékaři bez hranic trvají na ničím neomezovaném přístupu k civilnímu obyvatelstvu, které žádá o naši pomoc.“

Lidé, kteří žijí v zemědělských oblastech Kolumbie, jsou obzvláště ohroženi a trvale trpí důsledky ozbrojeného konfliktu - nemají přístup k základním zdravotnickým službám, mají nedostatek potravin a žijí v izolaci. Týmy Lékařů bez hranic se snaží zmírnit důsledky humanitární krize poskytováním zdravotní péče ve 14 departmentech země. V roce 2007 provedli na 101.000 lékařských a 17.000 psychologických konzultací.

Lékaři bez hranic žádají, aby byla respektována nezávislost humanitární práce a nebyla zneužívána identita humanitárních organizací.

Lékaři bez hranic v Kolumbii pracují od roku 1985 a poskytují zdravotnické a psychologické služby či sociálně orientovanou podporu a humanitární pomoc tisícům lidí postižených dlouholetým konfliktem. Organizace rovněž reaguje na propukající epidemie a přírodní katastrofy. V současnosti pracuje v projektech Lékařů bez hranic ve 14 departmentech země přes 280 lidí.

{{{ labels.morehistories }}}