22 Úno 10 15 Zář 17

Haiti: 5 týdnů po zemětřesení

»Rozcestník pro články o situaci po ničivém zemětřesení na Haiti a krizové pomoci Lékařů bez hranic

I přesto, že zdravotnické týmy nadále poskytují chirurgické zákroky,
mnohem více pozornosti se nyní soustředí na pooperační péči,
fyzioterapii a psychologickou pomoc. Lékaři bez hranic zvyšují kapacity
lůžkových oddělení pro pooperační péči, aby byli schopni přijímat i
pacienty dalších organizací, které postupně opouštějí Haiti. Lékaři bez
hranic
také otevírají nové ambulance, kde poskytují primární zdravotní
péči.

V nafukovací nemocnici Lékařů bez hranic Saint Louis se dvěma operačními sály a kapacitou 200 lůžek pokračují chirurgické aktivity se plánuje otevření dalšího operačního sál pro pacienty s popáleninami. Pokračuje zajišťování dialýzy pro pacienty s tzv. „crush syndromem“ a pro pacienty s akutním onemocněním ledvin. Lékaři bez hranic poskytují před- a poporodní péči, jakož i akutní porodnickou pomoc - císařské řezy.

Lékaři bez hranic rozšiřují distribuci nepotravinové pomoci pro obyvatele, kteří i 5 týdnů po zemětřesení žijí v těžkých podmínkách v provizorních táborech nebo na ulici. Kromě stanů distribuují Lékaři bez hranic přikrývky, hygienické balíčky a základní potřeby na vaření. V deseti různých lokalitách poskytují také pitnou vodu a budují sanitární zařízení pro tisíce Haiťanů.

Lékaři bez hranic pracují v na 20 různých místech v Port-au-Prince a okolních městech a v dalších 7 oblastech provozují mobilní kliniky. Za 5 týdnů ošetřili již více než 28 000 pacientů, poskytli kolem 3000 život zachraňujících chirurgických zákroků a kolem 2800 psychologických konzultací. Kromě toho distribuovali více než 4500 stanů a přes 11 500 balíčků základních potřeb. V týmu Lékařů bez hranic pracuje více než 390 mezinárodních a kolem 2800 místních spolupracovníků. Na Haiti působí také 6 spolupracovníků z ČR a SR.

{{{ labels.morehistories }}}