10 Lis 13 15 Zář 17

Filipíny: Lékaři bez hranic posílají 2 letadla s humanitárním nákladem

První týmy Lékařů bez hranic včera dorazily do města Cebu, do země míří dvě nákladní letadla se zdravotnickým materiálem a zásobami první pomoci.

Neděle, 10. listopadu 2013 – První týmy mezinárodní humanitární a zdravotnické organizace Lékaři bez hranic včera dorazily na Filipíny, které zasáhl tajfun Haiyan, do města Cebu v centrální ostrovní oblasti Visayas mezi ostrovy Negros a Leyte. Vzhledem k mimořádně nesnadnému přístupu do postižených oblastí však zatím nedokážou přesně vyhodnotit rozsah potřebné pomoci. Letiště Tacloban je zničené stejně jako většina dalších přístupových cest, nefunguje ani telefonické spojení. Tyto podmínky výrazně zhoršují evaluaci potřeb a poskytování humanitární pomoci.

Lékaři bez hranic posílí svůj tým v následujících hodinách a dnech, připravená je 30členná skupina zdravotníků, logistiků a psychologů. První nákladní letadlo odletí do postižených oblastí zítra z Dubaje, druhé v úterý z belgického Ostende. Letadla přepraví na místo zdravotnický materiál a zásoby první pomoci (stany, hygienické sady, materiál potřebný pro ošetření raněných a provoz mobilních klinik a vakcíny proti tetanu, který se během podobných krizí velmi rychle šíří). Do Cebu by mělo během příštích tří dnů dorazit 200 tun materiálu.

{{{ labels.morehistories }}}