20 Říj 09 15 Zář 17

Afghánistán: Nemocnice Ahmed Shah Baba bez zbraní a poplatků

Většina pacientů v okresní nemocnici Ahmed Shah Baba ve východním Kábulu přijde ještě před obědem. Mají sklon přicházet brzy ráno a trpělivě čekat na lékařské konzultace nebo na ošetření. Domů se vracejí předtím, než začne polední žár. V okamžiku, kdy mají zaměstnanci polední přestávku, zůstává na ambulanci poslední pacient a dvě těhotné ženy na porodním oddělení. Pouze místnost, kde se provádí očkování, a k ní přilehlá čekárna jsou plné žen v zářivě modrých burkách a jejich dětí. Evidence pacientů ukazuje, že personál dnes naočkoval už 150 dětí.

Ahmed Shah Baba je rozlehlá čtvrť a rychle se rozrůstá. V roce 2004, kdy byli Lékaři bez hranic nuceni odejít ze země po cíleném útoku na automobil organizace a smrti 5 kolegů, čítala okolo 80 000 obyvatel. Dnes nikdo nemá představu o přesném čísle, ale i ty nejmírnější odhady říkají, že se počet obyvatel zdvoj- až ztrojnásobil. Lidé přicházejí z Jalalabadu a také se vracejí afghánští uprchlíci z Pákistánu. Většina doufá, že v Kábulu najde práci. Zejména s přílivem zahraniční pomoci do Afghánistánu roste i nabídka pracovních míst, nicméně mnozí stále žádné nenacházejí a celková nezaměstnanost zůstává neúměrně vysoká.

Tyto problémy se odhalují právě na ambulanci. Lékař ve službě vysvětluje, že tu ošetřují mnoho zraněných. Mnohá zranění vznikají při dopravních nehodách, protože Ahmed Shah Baba leží u dvou velice rušných komunikací, které spojují Kábul a Jalalabad. Ovšem stejně častá jsou i zranění řezná či střelná, k nimž dochází během šarvátek a bojů o půdu nebo jednoduše proto, že se lidé nemohou smířit s tím, že nemají práci.

Klinika v Ahmed Shah Baba se stává spádovou nemocnicí pro celou čtvrť. Lékaři bez hranic sem přicházejí, aby zvýšili úroveň péče, zejména pohotovostní. Až doposud muselo být mnoho pacientů transportováno do jiných zdravotnických center, mnohdy více než hodinu vzdálených. Lékaři bez hranic rozšíří kapacity zařízení, vybudují nový operační sál a lůžkové oddělení, kde budou pacienti zůstávat přes noc pod lékařským dohledem, a celkově budou pracovat na zvýšení úrovně péče a administrace léků.

Podpora kliniky je teprve na začátku. Poprvé po pěti letech tu lékařka z Lékařů bez hranic vyšetřila pacienta 6. října. Na pohotovost přišla žena s popáleninami po celém obličeji, pažích a nohách poté, co v její kuchyni explodoval plynový vařič. Jedinou ženskou lékařkou nablízku, která by mohla popálenou ženu vyšetřit pod burkou, byla Maria. Při vyšetření pak objevila další popáleniny na ženině hrudníku a obvázala je. Další případ se stal o den později, kdy byla k porodu přivolána zdravotní sestra Leen. Dítě přišlo na svět rychle a bez komplikací - narodila se zdravá holčička.

Pohled na nemocnici Ahmed Shah Baba

„Určitě nemáme v plánu celou kliniku převzít a kontrolovat. Je úžasné, jak byla nemocnice schopna pokračovat v provozu i bez přímé podpory,“ říká koordinátorka projektu Sylvie Kaczmarczyk a odkazuje na to, že před třemi měsíci odtud odešla nevládní organizace, která převzala správu nemocnice po evakuaci Lékařů bez hranic před pěti lety. „Začínáme s opravami budovy a stavbou dalších částí, aby nemocnice v budoucnu měla všechna potřebná zařízení pro pohotovostní zdravotní péči a aby mohla plně fungovat jako okresní nemocnice.“

S příchodem Lékařů bez hranic bylo zavedeno pravidlo, že do nemocnice se nevstupuje se zbraněmi a hned na druhý den byl ředitelem kliniky Dr. Sattarem informován i policista ve službě, který přišel se svou služební pistolí. Náležitě instruováno bylo i 9 pracovníků ochranky, kteří se učí, jak přesvědčit návštěvníky, aby odložili zbraně před vstupem do nemocnice. „Toto pravidlo se týká všech, policistů, vojáků, ale i členů ISAF,” vysvětluje Sylvie strážím.

Další prioritou na klinice je, aby žádný z pacientů neplatil za vyšetření nebo léčbu. Dr. Sattar hrdě ukazuje na nový nápis u vchodu do porodního oddělení, který říká: „Není dovoleno dávat dary či platit zaměstnancům nemocnice. Pokud něco podobného uvidíte, zavolejte prosím ředitele nemocnice na tel. číslo: ....“

Je důležité, že jsou Lékaři bez hranic zpátky v Afghánistánu, dodává Sylvie. „Už na první pohled je vidět, jak důležitý je tento projekt - nedostatek základních služeb, které nedrží krok s rychlou urbanizací a růstem populace; velká vzdálenost k dalším zdravotnickým zařízením; nedostupnost zdravotní péče pro obyvatele. To ale nejsou problémy specifické pouze pro Afghánistán. Z hlediska našeho návratu je důležité, že tak získáme mnohem lepší přehled o situaci a dění v zemi. Z toho mála, co víme, můžeme vyvodit, že se situace zhoršuje. Nestabilita roste a zdravotní péče je nejistá. A jako vždy - nejvíce tím trpí obyčejní lidé.”

Působení Lékařů bez hranic v nemocnici Ahmed Shah Baba je mezníkem, který označuje návrat organizace do Afghánistánu po pětileté nepřítomnosti. Během několika týdnů začnou Lékaři bez hranic také podporovat nemocnici v Lashkargahu, v hlavním městě provincie Helmand. Právě tato provincie je považována za centrum bojů mezi bezpečnostními silami ISAF a afghánskou armádou na jedné straně a ozbrojenou opozicí na straně druhé.

Lékaři bez hranic pro svou činnost v Afghánistánu nepřijímají finanční podporu od žádné vlády a spoléhají se pouze na soukromé dary.

{{{ labels.morehistories }}}