14 Dub 16 15 Zář 17

Zveme na výstavu: Lékaři bez hranic v Praze postaví polní nemocnici

Co se děje při vypuknutí epidemie cholery? A co když vzplane válečný konflikt nebo nějakou oblast zpustoší přírodní katastrofa? Kolik litrů vody je potřeba zajistit pro jednu osobu na den? Jaký je nejúčinnější způsob léčby těžce podvyživených dětí?

Na tyto otázky odpoví od 3. do 13. května Lékaři bez hranic na náměstí Míru v Praze. Otevřou zde venkovní výstavu, která návštěvníky přenese doprostřed plně funkční polní nemocnice a představí, jak vypadá jejich práce ve více než šedesáti zemích světa. Návštěvníci budou mít také možnost prohlédnout si vybavení, které se využívá při záchraně životů v ozbrojených konfliktech, přírodních katastrofách či epidemiích.

Je to vůbec poprvé, kdy se tato rozsáhlá výstava dostává do České republiky. Expozice je vhodná pro dospělé i děti a vstup i komentované prohlídky budou zdarma. Na návštěvníky čeká pětkrát program i po skončení výstavy.

Křest audioknihy Tomáše Šebka

Na výstavě ve čtvrtek 5. 5. večer pokřtí audioverzi své knihy Mise Afghánistán lékař Tomáš Šebek, který z ní zde bude také sám číst.

Tomáš Šebek byl v Afghánistánu dvakrát, v roce 2013 a 2015, pokaždé s Lékaři bez hranic. Mezi zákroky, při nichž operoval těžce zraněné z bojů i léčil docela „běžné“ úrazy, fotil a psal. Výsledkem je soubor záznamů, které zaujmou nejen autentickou a syrovou výpovědí, ale i neotřelým pohledem na život v pusté hornaté krajině. Šebkovo vyprávění je osobité a mnohdy humorné. Je to nepatetické svědectví lékaře a přítele Afghánců, jejichž zemi už několik desetiletí sužují teror a válečné konflikty.

Jak to bude na výstavě vypadat?

Doprovodný program výstavy:

středa 4. 5. 19:00 Infovečer pro zájemce o práci na misi
čtvrtek 5. 5. 19:00 Křest audioknihy Mise Afghánistán od Tomáše Šebka a čtení
pondělí 9. 5. 19:00 Promítání filmu Lékařů bez hranic "Access to the Danger Zone"
úterý 10. 5. 19:00 Diskuse
čtvrtek 12. 5. 19:00 Promítání filmu Lékařů bez hranic "Nákaza / Affliction"

Další informace naleznete na webu výstavy Polní nemocnice Lékařů bez hranic.

{{{ labels.morehistories }}}