27 Čvc 12 15 Zář 17

Zranění Syřané přicházejí do Jordánska

Na cestě k hraničnímu přechodu Ramtha parkuje dlouhá řada aut čekajících, až projdou uprchlíci. Každý den přicházejí do Jordánska další Syřané. Ať už cestují přímo nebo oklikou, nakonec skončí v jednom z uprchlických táborů v Ramtha.

M. v noci překročil hranice i se svou rodinou. Cestovali až ze vzdáleného Homsu v západní Sýrii. M., jeho žena v sedmém měsíci těhotenství a jejich čtyři děti jeli autobusem do Damašku a pak taxíky, které jim zaplatili jiní lidé. Hranici přešli pěšky. Teď čekají v táboře Beshabshe v Ramtha. Až se za ně někdo zaručí, budou moci odejít. Pravděpodobně zamíří do Ammánu a usadí se tam. Jordánské hlavní město je vzdálené jen 70 km.

M. doufá, že se dostane ke zdravotní péči. Když jel před měsícem v Homsu domů na kole, členové bezpečnostních sil ho zastavili a postřelili do boku. Od té doby má bolesti. Navštívil zdravotní středisko, ale dostalo se mu jen základní péče. „Když kulka vyšla ven, vyčistili ránu,“ vypráví Dr. Mohamedovi z Lékařů bez hranic. „Kdyby kulka zůstala v těle, nechali by ji tam. Neměli prostředky k ničemu dalšímu. Jen vyčistili ránu. Strávil jsem tam jen půl hodiny, protože bylo nebezpečné zůstávat déle. Žádnou další péči už jsem nedostal,“ dodává.

Dr. Mohamed přicestoval z Ammánu, aby určil, zda jsou někteří z nově příchozích zranění a potřebují ortopedickou operaci. Lékaři bez hranic mají v nemocnici v hlavním městě specializovaný chirurgický tým. Uprchlické tábory v Ramtha jsou jen přestupním stanovištěm a Syřané v nich většinou nezůstávají dlouho. Dr. Mohamed navštěvuje tábory každý druhý nebo třetí den. Všem zraněným pacientům včetně M. dává své telefonní číslo, aby ho po příchodu do Ammánu mohli kontaktovat a domluvit si vyšetření.

„Zranění, které zde vidíme, už byli v Sýrii provizorně ošetřeni,“ říká Dr. Mohamed. „Většinou mají zranění stará několik týdnů nebo měsíců. Lidé ve velmi vážném stavu zůstávají v Sýrii a nemohou se sem dostat.“

Přicházejí další pacienti. 25letý X. zvedá své tričko a ukazuje rudé pruhy na svých zádech. Na rukou má rány od gumových kabelů. Byl zatčen na demonstraci ve městě Dará. Říká, že byl mučen ve vězení, kde strávil 17 dnů a poté ho v konvoji poslali do Damašku. Na cestě byl osvobozen při útoku Svobodné syrské armády a okamžitě poslán do Jordánska.

V jiném táboře v Ramtha zřízeném na stadionu jsou všichni uprchlíci mladí muži. Všichni zranění vypráví své příběhy. Někteří jsou postřelení, jeden chodí o berlích. Kulka mu způsobila otevřenou zlomeninu levé nohy. Další byl postřelen do tváře, přišel o pravé oko a má rozdrcenou čelist.

Dr. Mohamed říká všem zraněným totéž – v Ammánu mohou navštívit chirurga Lékařů bez hranic, který posoudí možnost operace.

Na začátku poskytoval tým Lékařů bez hranic v Ammánu jen rekonstrukční chirurgii pro oběti násilí z Iráku, Jemenu, Libye a dalších zemí. Od začátku povstání v Sýrii však stále stoupá počet Syřanů přicházejících se střelnými poraněními. Lékaři bez hranic proto posílili svůj ortopedický tým, který operuje úrazy končetin. Chirurg vyšetří 5 – 10 pacientů týdně. Přibližně jedna třetina pacientů potřebuje ortopedickou operaci, další třetina podstupuje fyzioterapii a zbývající jsou monitorováni.

O aktivitách Lékařů bez hranic souvisejících s konfliktem v Sýrii se více dočtete ZDE.

{{{ labels.morehistories }}}