22 Dub 16 15 Zář 17

Zemětřesení v Ekvádoru: „Lidé jsou vystrašení. Mnoho z nich muselo opustit své domovy.“

Concha Fernandézová, projektová koordinátorka dvou týmů, které aktuálně reagují na zdravotní potřeby obyvatel v Ekvádoru, popsala pro Lékaře bez hranic aktuální situaci v Ekvádoru.

Kdy jste dorazili na místo a co jste zjistili?

Lékaři bez hranic mají projekt v Tumaku, v Kolumbii, velmi blízko ekvádorských hranic. Dva týmy odjely z Tumaka do oblastí nejvíce zasažených zemětřesením. Já jsem vyrazila autem společně s prvním týmem. Do San Lorenza jsme dorazili v neděli v noci. Odtud jsme se vydali do oblasti Esmeralda, která patří mezi nejvíce poničená území.

Druhý tým vyrazil na člunu v pondělí přímo do Pedernales, v oblasti Manabi.

Jižní Esmeralda je obrovské území, na kterém zemětřesní zničilo většinu budov a infrastruktury. V některých oblastech bylo zničeno mezi 70 a 90 procenty zástavby. Naštěstí zde nebylo mnoho úmrtí nebo zranění, protože lidem se podařilo z domovů utéct dřív, než se zhroutily. Mnoho příbytků bylo z křehkých materiálů, jako je například dřevo.

V jakých podmínkách lidé žijí?

Lidé jsou vystrašení. Mnoho z nich muselo opustit své domovy. Například z ostrova Muisne byla třetina obyvatel (3 tisíce) evakuována na pevninu a je prozatímně ubytována ve čtyřech lokalitách. Ostrov Portete, kde žije 322 lidí, byl také kompletně evakuován. Lidé přebývají na dvou místech v provizorních podmínkách. Tam, kde se domy nezhroutily, si lidé staví přístřešky ve vyšších polohách, protože se bojí spát uvnitř budov nebo poblíž oceánu. Nesmíme zapomínat, že od soboty proběhlo víc než 400 otřesů a některé z nich byly velmi silné. Také nás velmi zasáhlo setkání s lidmi, kteří nechtějí opustit své domovy. I když jim v mnoha případech hrozí zřícení, lidé v nich zůstávají. Bojí se, že by přišli o těch pár posledních věcí, které mají. Většinou to jsou starší lidé.

 

 

Jak Lékaři bez hranic na místě zasahují?

V jižní Esmeraldě jsme navštívili několik oblastí, abychom mohli zhodnotit, jakým způsobem můžeme zareagovat. Jedním z těchto míst bylo Cabo de San Francisco, které jsme navštívili v úterý odpoledne. Našli jsme tam 200 lidí žijících v provizorních přístřešcích téměř bez jakéhokoli vybavení. Byli velice vystrašení a chtěli mluvit s naším psychologem. Začali jsme proto na místě poskytovat psychosociální podporu skupinám žen a dětí. Během jednoho sezení došlo k otřesu o síle 5,2 Richterovy škály. Lidé začali v hrůze utíkat. Náš psycholog se poté rozhodl s nimi pracovat na zvládání krizí tohoto typu.

Náš logistik prověřil vodovodní a sanitační podmínky a vysvětlil vysídleným lidem, jakým způsobem se mohou nejlépe organizovat, např. vytvořením výborů pro ty nejdůležitější záležitosti. Nakonec jsme ošetřili 13 lidí, včetně dítěte trpícího astmatem a ženy se zanícenou ránou.

Jaké jsou potřeby v lokalitě Pedernales?

Část našeho týmu, která dorazila do Pedernales, šla do ústřední nemocnice a je připravena zajistit jakýkoliv potřebný zdravotnický materiál. Tým dorazil se zdravotnickým vybavením umožňujícím ošetřit 500 lidí, které obsahuje sady první pomoci, základní léky apod. Zajišťují, aby byl materiál uskladněn a v případě potřeby k dispozici. Spolupracovníci Lékařů bez hranic a místní personál také obcházeli jednotlivé domy v nejvíce postiženém okolí a poskytovali lidem psychologickou podporu. Snažili se je přesvědčit, aby opustili své domovy a šli do přístřeší vybudovaných v jejich sousedství.

Dostat se do Pedernales je po zemětřesení téměř nemožné, ráda bych se ale brzy připojila k týmu, který je na místě.

Co je nyní nejvíce potřeba zajistit?

Především je to péče o psychické zdraví, voda a sanitace. Z tohoto důvodu nás v následujících dnech doplní tři psychologové a jeden logistik z týmu Lékařů bez hranic působícího Kolumbii. V Esmeraldě budeme intervenovat v přístřeších v Chamanze, Muisne, Portete a v Cabo de San Francisco.

Humanitární pomoc se soustředí v Pedernales. Drobná pomoc by se však mohla poskytovat i v okolních oblastech, kde prozatím schází. Chceme proto nyní do těchto oblastí vyrazit a zjistit, co je na místě potřeba.

Třetí tým Lékařů bez hranic z Mexika navštívil Mantu, Porto Viejo, Chone a Flavio Alfaro na jihu Pedernales. Čtvrtý tým je na cestě do Ekvádoru.

{{{ labels.morehistories }}}