16 Čvc 15 15 Zář 17

Země rozdělená na dva tábory

Napětí ve východní Libyi stoupá a narůstají i zdravotní potřeby obyvatel. Boje v regionu se už rozšířily za okraje města Benghází, které bylo svědkem ozbrojených střetů více než rok, do Derny. Toto město je pevností Islámského státu (IS) v oblasti, kde boje začaly už před třemi lety. Násilí dopadá na zdravotní systém a nutí obyvatele k útěku z domova, zejména v Benghází.

Podpora nemocnic

Tým Lékařů bez hranic už dva měsíce sídlí ve městě Al Bajdá na východě země. Od poloviny června začal podporovat místní nemocnice. V Benghází je sedm velkých nemocnic, jen tři ale nadále fungují. Lékaři bez hranic poskytli 100 chirurgických sad pro ošetření raněných jedné z nich, nemocnici Al Jalah. Personál tohoto zařízení ošetřil mnoho raněných a nemocnice tak vyčerpala zásoby. Lékaři bez hranic také darovali léky psychiatrické nemocnici v Benghází a všeobecné nemocnici Al Marj, která leží mezi městy Benghází a Al Bajdá.

„Doručit všechny ty léky a zdravotnické zásoby znamenalo spoustu problémů,“ řekla Dr. Anne-Marie Pegg, vedoucí mise Lékařů bez hranic v Libyi. „Bylo obtížné najít letadlo, které by náklad dopravilo do Libye. Další doprava po silnici je také velmi nebezpečná kvůli rizikům na východě i západě země.“

Rozdělená země

Libye se čtyři roky po pádu režimu Muammara Kaddáfího rozdělila na dva tábory, z nichž každý má svou vládu. Jeden leží na západě kolem Tripolisu, druhý na východě kolem Tobrúku. Zemi také protíná spousta dělících linií, podél nichž získává na síle Islámský stát. Mezi silami IS okolí Derny, islamistickými frakcemi a vládou Tobrúku se zesilují ozbrojené střety.

Tým Lékařů bez hranic se snaží zajistit, aby se lidé v okolí Derny dostali k léčbě. Pracuje proto na navýšení hospitalizačních a pohotovostních kapacit zdravotního střediska v Al Qubbahu. Toto zařízení mezi městy Derna a Al Bajdá leží blízko frontové linie.

Boje v oblasti také přiměly vysídlené obyvatele vyhledat útočiště ve městě Al Qubbah. Počet jeho obyvatel se zvýšil z 60 na 100 tisíc. Tato situace doléhá na zdravotnický systém, který oslabilo už rozdělení země. Nemocnice a veřejné kliniky na východě závisí na ministerstvu zdravotnictví tobrúcké vlády, která byla ustavena teprve před rokem a postrádá zdroje.

Lékaři bez hranic už v Libyi pracovali několikrát, poprvé v letech 2011 a 2012. Naše týmy v Misurátě léčily raněné a poskytovaly psychologickou péči. Podporovaly také nemocnice v Tripolisu, Benghází a dalších městech. V roce 2013 poskytovali Lékaři bez hranic s lékařskou i psychologickou péči lidem zasaženým konfliktem.

{{{ labels.morehistories }}}