18 Dub 16 15 Zář 17

Zambie: V Lusace probíhá dosud největší orální vakcinační kampaň proti choleře

V těchto dnech probíhá v Lusace, hlavním městě Zambie, historicky největší očkovací kampaň proti choleře. Ve snaze zabránit dalšímu šíření nemoci by orální vakcinaci mělo podstoupit více než půl milionu lidí. Epidemie cholery propukla v přeplněných oblastech města v únoru. Do 7. dubna 2016 v Lusace bylo nahlášeno celkem 664 případů tohoto onemocnění a 12 lidí, kteří v jeho důsledku zemřeli. Očkovací kampaň, která by měla trvat dva týdny, realizují Lékaři bez hranic v úzké spolupráci se zambijským ministerstvem zdravotnictví a Světovou zdravotnickou organizací (WHO).

„Dříve epidemie cholery Lusaku postihovaly pravidelně, ale tato je první od roku 2010,“ říká Caroline Voûte, koordinátorka pro krizové situace Lékařů bez hranic. „Protože jsou mezi jednotlivými epidemiemi dlouhé časové prodlevy, obyvatelé nezískali proti této nemoci téměř žádnou imunitu. A tak se může cholera v hustě obydlených oblastech postihovaných záplavami volně šířit.

V Lusace žije přibližně 1,2 milionu lidí v přeplněných „neformálních osadách“, kde cholera hrozí během každého období dešťů. Letos tato sezóna přišla později. Vodní vrty proto vyschly a obyvatelé musejí používat mělké nechráněné studny. Když přišly deště, záplavová voda se smíchala s přetékajícími latrínami a kontaminovala jezera a řeky, kterými se lidé museli brodit. Tak vzniklo ideální prostředí umožňující rozsáhlé rozšíření cholery.

Očkovací kampaň cílí na 578 000 lidí. Osm mezinárodních pracovníků Lékařů bez hranic, 19 pracovníků zambijského ministerstva zdravotnictví a 1 135 dobrovolníků z kumunity v Lusace provádí očkování ve 39 lokalitách ve čtyřech nejvíce zasažených oblastech Lusaky – Kanyama, Bauleni, George a Chawama.

Souběžně s tím ministerstvo zdravotnictví dále pečuje o pacienty ve střediscích pro léčbu cholery v hlavním městě. Pracuje také na zlepšení sanitace a hygienických podmínek v neformálních osadách, kde kromě dezinfekce domů obyvatele vzdělává ve zdravotní osvětě a distribuuje chlorové roztoky.

„Ačkoli očkování proti choleře může účinně omezit její šíření během epidemií, není to jediné řešení,“ říká Caroline Voûte. „Vždy by se zkombinovat s ošetřením nemocných a zdravotní osvětou. Pokud chceme snížit riziko dalších epidemií, musíme zajistit také přístup k vodě, sanitaci a hygienické služby.“

O orální vakcinaci proti choleře

Orální vakcinace proti choleře se osvědčuje jako nový nástroj pro omezení šíření cholery a v minulosti byla použita k zamezení jejího šíření při složitých situacích i k omezení jejího výskytu v zemích, kde se přirozeně vyskytuje. Obvykle se doporučuje podání vakcíny ve dvou dávkách. Vzhledem k omezenému množství dostupných vakcín ve světě a ve snaze co nejrychleji dostat epidemii v Lusace pod kontrolu jsme se rozhodli poskytnout jednu dávku vakcíny dvojnásobnému počtu lidí. Účelem bylo dosáhnout co nejrychleji maximální „hromadné imunity“.                 

Lékaři bez hranic začali v Zambii pracovat v roce 1999. Pracovali na projektu zaměřeném na reprodukční zdraví v oblasti Luwingo, který předali ministerstvu zdravotnictví v roce 2013. Také se spolu s ním sedm let podíleli na aktivitách cílících na boj s cholerou. Tým Lékařů bez hranic dorazil do země v březnu 2016 s úkolem pomoci ministerstvu zdravotnictví a Světové zdravotnické organizaci zvládnout probíhající epidemii cholery a zahájit vakcinační kampaň.

{{{ labels.morehistories }}}