25 Led 15 15 Zář 17

Východní Ukrajina: „Kliniky na dosah ruky“ jsou životně důležité pro obyvatele vesnických oblastí

Dr. Jurij Orlov potřásá hlavou: „Problém číslo jedna je tu vysoký tlak. V minulém roce jsme zaznamenali 30% nárůst komplikací spojených s vysokým krevním tlakem.“

Konflikt na východě Ukrajiny má devastující dopad na životy lidí na obou stranách frontové linie. Mnozí během měsíců vleklých bojů přišli o své blízké nebo jejich domovy a školy zasáhlo ostřelování. Život lidí se dramaticky změnil: žijí ve strachu z toho, že se obnoví boje, a v nejistotě ze své budoucnosti. Měsíce intenzivního náporu na zdravotnické služby přinutily lékaře, jako je Dr. Orlov, vyrovnat se s nárůstem zdravotních potřeb, zejména u nejzranitelnějšího obyvatelstva: starých, nemocných a handicapovaných lidí.

V mnoha oblastech se zavřely banky a lidé přestali dostávat důchody. Pacienti proto do poslední chvíle odkládají cestu k lékaři, protože si zkrátka nemohou dovolit zaplatit za dopravu nebo léky. Lidé bez hotovosti se nemohou dostat k tak základním věcem, jako jsou léky na bolest nebo sirup proti kašli. Speciálnějších přípravků, jako je třeba inzulín, je nedostatek.

Lékaři bez hranic od května 2014 podporují nemocnice v Doněcké oblasti zásobami pro léčbu tisíců pacientů s válečnými zraněními. Lidé ve snaze dostat se ke zdravotní péči setkávají s velkými obtížemi. Tým Lékařů bez hranic proto rozšiřuje svou zdravotnickou podporu na zdravotní střediska v konfliktem zasažených oblastech Doněcka.


První z těchto „klinik na dosah ruky“ se jmenuje „Ambulance č. 6“. Nachází se v malé hornické vesnici Novostrojka, na okraji města Šachtarsk v části Doněcka kontrolované separatisty. Je to primární zdravotnické zařízení pro zhruba 7.000 lidí žijících v Novostrojce a pěti okolních vesnicích. Klinika poskytuje primární zdravotní péči a v případě potřeby odesílá pacienty do nemocnice. Toto malé středisko nedostalo od srpna 2014 ze státního systému žádné léky a od léta ani peníze na platy personálu.

Boje na východě Ukrajiny vážně narušily nebo zcela přeťaly sítě dodávek zdravotnického materiálu a rozpočty na poskytování zdravotní péče se vyčerpaly. Mnoho státních zařízení, tak jako „Ambulance č. 6“, závisí na dobrovolné podpoře místních organizací, které středisko zásobují jídlem, a dodávkách zdravotnického materiálu od Lékařů bez hranic.

Situace zasahuje zejména pacienty s chronickými onemocněními. Lékaři bez hranic proto vesnickým zdravotním střediskům poskytují sady, které kromě nezbytného materiálu obsahují i léky na srdeční choroby, vysoký krevní tlak, cukrovku a astma. S jejich použitím mohou lékaři jako Jurij dál poskytovat obvyklá vyšetření.

Oblast kolem Novostrojky zasáhly v červenci těžké boje, během nichž bylo zničeno velké množství domů. Důsledky těchto událostí jsou stále vidět. Mnozí lidé, kteří ve vesnici zůstali, nebo se vrátili, když boje utichly, jsou izolovaní a zranitelní. Konflikt měl zničující dopad na místní ekonomiku – mnoho firem a dolů se zavřelo a lidé zůstali bez práce. Rozhodnutí ukrajinské vlády upustit od všech státních služeb na územích kontrolovaných separatisty zapříčinilo, že obyvatelé přestali dostávat důchody a dávky. Všechny bankovní služby včetně provozu bankomatů nebo plateb kartou jsou blokovány.

Dr. Orlov na klinice připravuje seznam pacientů upoutaných na lůžko, k nimž musí dojíždět domů. Používá k tomu vlastní vůz, protože auto sloužící Ambulanci č. 6 během bojů poškodil šrapnel. Benzín kupuje ze svého.

„Lékaři a další zdravotnický personál prokázali opravdovou oddanost a pokračují v práci, a to i přesto, že měsíce nedostali výplatu,“ říká Dr. Wael Abdurahman Ahmed Ali, který koordinuje program zdravotnické podpory Lékařů bez hranic. „Mají to strašně těžké. Proto podporujeme zdravotnický personál, který zůstal, v poskytování nezbytné zdravotní péče lidem v nejhůře zasažených oblastech.“

Aktivity Lékařů bez hranic na Ukrajině (pro zvětšení rozklikněte)


Lékaři bez hranic kromě „klinik na dosah ruky“ dál podporují nemocnice v Doněcké a Luhanské oblasti dodávkami zdravotnického materiálu pro léčbu pacientů s válečnými zraněními. Naše týmy od května 2014 zásobovaly 70 zdravotnických zařízení na obou stranách frontové linie materiálem pro léčbu 13.150 raněných. Psychologové Lékařů bez hranic v několika městech poskytují individuální i skupinová sezení pro lidi zasažené konfliktem. Školí také místní psychology, sociální pracovníky a zdravotnický personál v zasažených oblastech. Lékaři bez hranic dále pokračují v programu léčby rezistentní tuberkulózy v místním vězeňském systému, který provozují od roku 2011.

{{{ labels.morehistories }}}