24 Úno 16 15 Zář 17

Více než třetina obětí syrské války jsou ženy a děti

Lékaři bez hranic dnes zveřejnili zprávu o humanitárních dopadech války v Sýrii. Civilisté jsou terči neúprosných útoků, na 1,9 milionu lidí žije v obléhaných oblastech, zdravotnická zařízení jsou často bombardována, lidé na útěku naráží na zavřené hranice, varuje organizace. Vyzývá rovněž čtyři stálé členy Rady bezpečnosti OSN, aby se řídili vlastními rezolucemi - oni i jejich spojenci.

Mezinárodní humanitární a zdravotnická organizace Lékaři bez hranic / Médecins Sans Frontières (MSF) ve své zprávě mapuje dopad války na civilisty a zdravotnická zařízení. Vychází z informací sedmdesáti syrských nemocnic, které podporuje na severozápadě, západě a v centrální části Sýrie. Tato zdravotnická zařízení v roce 2015 zaznamenala celkem 154 647 válečných zraněných a 7 009 mrtvých. Celkový počet bude podstatně vyšší, jelikož tato čísla zahrnují informace jen z části zdravotnických zařízení a nadto v nich nejsou započteni zranění či mrtví, kteří se do nemocnic nedostali.

„Ačkoliv jsou tato data šokující, pořád je to jen zlomek mnohem vyššího počtu obětí. Lidé, kteří se do nemocnic nedostali, nikdo nespočítal. Skutečnost tak bude velmi pravděpodobně mnohem horší,“ uvedla mezinárodní prezidentka Lékařů bez hranic Joanne Liu.

Ženy a děti přitom tvořily 30 až 40 procent obětí, což ukazuje, že v Sýrii dochází k rozsáhlému násilí na civilistech. „Cílené útoky na civilní infrastrukturu, včetně nemocnic, které se snaží zachraňovat životy, jsou rutinou. Zdravotnický systém v Sýrii je pod palbou bomb a raket. Zkolaboval,“ varuje Joanne Liu.

V průměru byla loni bombardována zdravotnická zařízení podporovaná Lékaři bez hranic více než jednou týdně. Celkem bylo zasaženo 63 nemocnic a klinik podporovaných Lékaři bez hranic během 94 oddělených incidentů. Od začátku letošního roku, tedy za pouhých šest týdnů, pak bylo bombardováno dalších šest nemocnic podporovaných Lékaři bez hranic (celkem se za tuto dobu stalo terči útoku v Sýrii sedmnáct zdravotnických zařízení).

Například v pondělí byla při leteckých útocích zničena plně funkční nemocnice Ma'arat an-Numán v provincii Idlíb. Při útoku zemřelo nejméně 25 lidí.

„Bombardování nemocnice Ma'arat an-Numán je nehorázné porušení pravidel války. Je to špička ledovce, pokud jde o útoky na zdravotnická zařízení v Sýrii. Říkáme jasně a nahlas: lékař vašeho nepřítele není váš nepřítel,“ podotkla Joanne Liu s tím, že útoky na nemocnice připravují celé komunity o zdravotní péči. Lékaři bez hranic žádají nezávislé vyšetřování tohoto útoku.

Na 1,9 milionu lidí také žije v obléhaných oblastech, kde se jim nedostává lékařské péče, jídla a základních potřeb. Extrémním příkladem je město Madája, kde hlady zemřelo 49 lidí.

V severosyrské oblasti Azáz tento měsíc uteklo před boji k turecké hranici odhadem 45 tisíc lidí, ale uvázli pak mezi tureckou hranicí a přibližující se frontovou linií. Turecko už sice přijalo miliony Syřanů, u jeho hranic však nyní hrozí potenciální humanitární katastrofa. Hranice uzavřelo také Jordánsko.

Lékaři bez hranic proto vyzývají všechny bojující strany, aby respektovaly mezinárodní humanitární právo, přestaly útočit na civilní cíle, lékařská zařízení, umožnily humanitární pomoc v obléhaných oblastech a lékařské evakuace.

„Stálí členové Rady bezpečnosti OSN, z nichž čtyři jsou aktivně zapojeni do války v Sýrii, musí reagovat na své selhání, co se týká dodržování nejzákladnějších povinností vůči civilistům. Vlastní rezoluce RB OSN zakazují útoky na civilisty, zdravotnická zařízení, taktiky obléhání a vyhladovění, a přesto je právě takto válka za jejich přispění vedena,“ dodává Joanne Liu. Do konfliktu v Sýrii jsou z pěti stálých členů RB OSN zapojeni Rusko, Francie, Velká Británie a Spojené státy.

{{{ labels.morehistories }}}