21 Led 15 15 Zář 17

Vakcíny: Pryč s lednicemi

Očkování je jedním z hlavních nástrojů pro ochranu zdraví dětí. I když mají vakcíny obrovskou sílu chránit mladé životy, jejich používání v rozvojových zemích je velice obtížné. Většina se musí udržovat v teplotě 2–8°C, jinak se zkazí. Skladování, transport a podávání očkovacích látek jsou pro Lékaře bez hranic v podmínkách, v jakých pracují, jedněmi z největších logistických výzev.

V bohatých zemích, kde jsou snadno dostupné spolehlivé zdroje elektřiny pro chlazení, je snadné vakcíny přepravovat a skladovat. V rozvojových zemích, zejména v horkém podnebí subsaharské Afriky je to obtížné nebo i nemožné. Tamní zdroje elektřiny nejsou stálé a v zemích, jako je třeba Čad, mohou teploty vystoupat na 45°C, což je daleko za bezpečnou hranicí.

Aby vakcíny zůstaly ve správné teplotě, udržují se v tzv. „chladovém řetězci“ – chladí se na každé části jejich cesty z továrny k dětem, které očkování potřebují.

Křehká rovnováha

Všechno začíná ve skladu, jako v třeba v tom, který mají Lékaři bez hranic v Bruselu. Zásilka se naloží do nákladních vozů v lednicích s chladícími balíky, které slouží jako zvláštní ochrana před výpadkem proudu. Vakcíny se přepravují v letadlech, ne na lodích. Letecká přeprava je mnohem rychlejší než námořní a snižuje riziko přerušení chladového řetězce.

Jakmile vakcíny dorazí do cílové země, přeloží se do lednic ve skladovacím zařízení Lékařů bez hranic. Logistikové tam rozdělí zásilky pro jednotlivá místa, kde očkování probíhá. Náklad uloží s balíky ledu do cestovních lednic, které jsou vybavené speciálními ukazateli teploty. Po příjezdu na místo se z nich dá určit, jestli se vakcíny při přepravě nepřehřály nebo nepodchladily.

Vakcíny se do terénu obvykle převáží v autech. Tam, kde jsou cesty neprůchodné nebo se mění na stezky, se používá přeprava na motorkách. Na některá místa je vakcíny nutné přenést pěšky.

„Čím víc se k pacientům blížíme, tím obtížnější se přeprava může stát,“ říká Malcom Townseed, logistik Lékařů bez hranic pro udržování chladového řetězce. „Velké chladící boxy se musí ručně přepravovat po obtížných cestách, z nichž je někdy třeba odstranit vegetaci. Občas musíme překračovat i řeky, abychom se na místa očkování dostali.“

Pokud se podaří udržet správnou teplotu, dorazí vakcíny v pořádku. Pak jsou během několika dní použity k očkování stovek dětí během toho, čemu se říká očkovací kampaň.

Tyto kampaně se obvykle organizují kvůli smrtícím nemocem, jako jsou spalničky, žlutá zimnice nebo meningitida. Rozsáhlé kampaně se ale stále více používají i proti dalším nemocem.

Udržování chladového řetězce je nákladné a výsledky je těžké kontrolovat. Pokud systém chlazení selže, vakcíny se znehodnotí kvůli přehřátí nebo podchlazení. Pasivní chladový řetězec – boxy s chladícími vaky jsou nepoužitelné pro kliniky v rozvojových zemích s nedostatečnou možností chlazení.

Co je tedy potřeba? Řešení, které se bez lednic obejde.

Lepší cesta

Lékaři bez hranic upozorňují na potřebu dodržování chladového řetězce, ale zároveň se snaží prosazovat jiné alternativy. Zaměřují se na samotné vakcíny.

Lékaři bez hranic vyzývají farmaceutické společnosti, aby vyvinuly vakcíny, které by se daly snadněji používat – s větší odolností vůči teplu, aby se nemusely stále chladit. Žádají také výrobce, aby sbírali data o tom, jaké výsledky vykazují vakcíny mimo chladový řetězec a pomocí toho učinili skladovací doporučení co nejflexibilnější. Některé vakcíny nejsou tak citlivé na teplotu jako jiné a mohou případně zůstat mimo chlazení po určitý čas.

Zatím pouze jediná vakcína může být používána bez stálého udržování v chladovém řetězci. ManAfriVac, očkovací látka proti meningitidě typu A, byla vyvinuta speciálně pro africký „pás meningitidy“, což je oblast, kde se meningitida často vyskytuje a kde jsou vysoké teploty. Na základě studií v skutečném prostředí bylo zjištěno, že MenAfriVac je stále stejně efektivní při použití flexibilního chladového řetězce, což znamená, že nebyl několikrát chlazen na krátkou dobu. Díky tomu, že odpadla nutnost používat nákladný chladový řetězec, se cena očkování jenoho pacienta snížila na polovinu. A co je nejlepší, flexibilní chladový řetězec umožňuje, aby se vakcíny dostaly k více dětem.

Lékaři bez hranic také začali shromažďovat vlastní data. Výzkumná pobočka Lékařů bez hranic Epicentre provedla v Čadu studii zabývající se efektivitou tetanové toxoidové vakcíny ponechané bez chlazení. Očkovací látky byly vyňaty z chladového řetězce po 30 dní při teplotě 40°C. Výsledky studie ukázaly, že účastníci studie, kteří takové vakcíny dostali, vykazovali stejnou míru ochrany proti tetanu.

Každý rok není celá pětina dětí dnešního světa očkována – to je celkem více než 22 milionů dětí. Pokud budou k dispozici vakcíny odolné vůči teplotám, budou moci ministerstva zdravotnictví a humanitární aktéři jako třeba Lékaři bez hranic poskytnout životně důležitou ochranu většímu množství dětí, zejména těch, k nimž je nejtěžší se dostat.

{{{ labels.morehistories }}}