20 Srp 12 15 Zář 17

V Guineji a Sieře Leone se šíří epidemie cholery

Na obou stranách hranice mezi Guinejí a Sierrou Leone se spolu se začátkem období dešťů rychle šíří cholera. V hlavních městech Freetown a Conakry bylo do nemocnic od února přijato více než 13.000 lidí. Lékaři bez hranic ve spolupráci s místními úřady zřizují další střediska pro léčbu cholery a v současnosti mají k dispozici přes 800 lůžek pro pacienty s cholerou.

„Chci umřít. Ta nemoc už mě příliš unavuje,“ šeptá pacient ve středisku Lékařů bez hranic pro léčbu cholery ve slumu Mabella v Sieře Leone. Ti nejhůře postižení pacienti jsou po dnech průjmů, zvracení a křečí velmi zesláblí. Cholera se šíří kontaminovanou vodou a ve slumu Mabella, kde je jen omezený přístup k toaletám a pitné vodě, je velmi rozšířená. Osvětoví pracovníci Lékařů bez hranic lidem v komunitách radí, jak se vyhnout nákaze a dostat se k léčbě.

Zdravotnické týmy Lékařů bez hranic od začátku epidemie v Sieře Leone a Guineji ošetřily téměř 4.600 pacientů. Obě země sdílejí společný pobřežní rezervoár vody, který je živnou půdou pro nákazu. „Tato ‚pobřežní‘ cholera už zabila asi 250 lidí,“ říká Michel Van Herp, epidemiolog Lékařů bez hranic. „Vodní rezervoár umožňuje bakterii Vibrio cholerae přežít a znovu nakazit populaci,“ vysvětluje.

Když se lidé nakazí kontaminovanou vodou nebo jídlem, nemoc se začne rychle šířit. Epidemie je posilována špatnými hygienickými návyky, nedostatkem latrín a odpovídajícího zpracování odpadních vod. Nemoc může být zastavena jen zlepšením hygienických podmínek.

Od poslední velké epidemie v oblasti v roce 2007 se cholera v Guineji a Sieře Leone i nadále sporadicky vyskytovala. I přesto mnoho lidí postupně přišlo o svou imunitu proti nemoci. Tento rok jsou místní obyvatelé zvláště zranitelní. „Současný počet nakažených v Conakry je téměř dvojnásobný oproti stejnému období v roce 2007,“ říká Charles Gaudry, zástupce Lékařů bez hranic v Guineji. „Opětovné propuknutí epidemie jasně ukazuje, že preventivní aktivity je potřeba udržovat i mezi jednotlivými epidemiemi.“

I když úplné vymýcení cholery je v mnoha afrických zemích nereálné, v boji proti nemoci může pomoci cílené očkování. „Orální vakcína, kterou Lékaři bez hranic použili na pobřeží Guineje, v oblasti až dosud bránila novým epidemiím,“ říká Gaudry. „Vakcína ale není všelék. Jedinou cestou ke dlouhodobé kontrole nemoci je rozsáhlá práce na zlepšení distribuce vody a sanitaci,“ dodává.

V Africe bylo podle údajů Světové zdravotnické organizace v roce 2011 zaznamenáno 85.000 případů cholery a 2.500 úmrtí. Lékaři bez hranic mají s léčbou cholery rozsáhlé zkušenosti - v roce 2011 na celém světě léčili přes 130.000 pacientů s cholerou. Od konce dubna do poloviny května 2012 Lékaři bez hranic na pobřeží Guineje ve spolupráci s tamním ministerstvem zahraniční naočkovali 143.000 lidí.

O dalších aktivitách Lékařů bez hranic v oblasti léčby cholery se více dozvíte ZDE.

{{{ labels.morehistories }}}