13 Lis 16 15 Zář 17

V den výročí otevření nemocnice Lékařů bez hranic v Taízu se narodil rekordní počet dětí

Narozením 24 dětí „oslavila“ první výročí své činnosti nemocnice pro matku a dítě v jemenském Taízu. Zařízení provozuje od 7. listopadu minulého roku mezinárodní humanitární a zdravotnická organizace Lékaři bez hranic / Médecins Sans Frontières (MSF).

„Počet narozených dětí dosáhl nového rekordu,“ říká Georgina Brownová, vedoucí zdravotnického týmu Lékařů bez hranic v Taízu. „Porodnice byla tak vytížená, že jsme museli využít několik lůžek i na pohotovosti. Je strhující vidět, že se všem těm novorozencům a jejich matkám daří.“

Lékaři bez hranic otevřeli nemocnici pro matku a dítě ve čtvrti Al-Houban ve městě Taíz, aby zlepšili přístup ke zdravotní péči pro ženy a děti v části Jemenu, kterou válka zasáhla nejhůře. V uplynulém roce se v této nemocnici narodilo 3 123 dětí. Konflikt začal před 20 měsíci a Taíz se stal dějištěm těch nejtvrdších střetů. Lidé jsou dennodenně vystaveni ostřelování, náletům, výbuchům bomb a min i hrozbě odstřelovačů. Intenzivní boje lidem velmi ztěžují bezpečný přístup ke zdravotní péči.


Nemocnice Lékařů bez hranic je v této oblasti jediným zařízením, které poskytuje péči o matky a děti zdarma. V posledním roce počet jejích pacientů vzrůstá. Od otevření nemocnice poskytla vyšetření a konzultace 44 753 pacientům v rámci mobilních klinik, 4 975 lidí bylo ošetřeno na pohotovosti, personál poskytl 18 679 těhotenských konzultací. V nemocnici se 108 lůžky funguje nepřetržitý provoz, o který se stará personál 365 zaměstnanců z více než deseti zemí světa, z nichž největší část tvoří Jemenci.

Kvůli potížím s přístupem ke zdravotní péči přijíždí mnoho žen a dětí do nemocnice opravdu na poslední chvíli a s vážnými komplikacemi. Mezi 24 dětmi, které se narodily v den výročí otevření, byla malá holčička, jejíž matka přijela velmi pozdě. „Maminka přijela do naší nemocnice poté, co měla komplikace při porodu v soukromé nemocnici hodinu odtud, odkud ji k nám převezli, protože si nemohla tamní péči dovolit,“ říká Brownová. „Trpěla preeklampsií (vážným zdravotním stavem, který se projevuje vysokým krevním tlakem, při němž hrozí poškození či selhání ledvin nebo jater), silným poporodním krvácením a potřebovala transfuzi. Byl to komplikovaný porod, ale naši lékaři jí naštěstí mohli poskytnout potřebnou péči. Matce i dítěti se nyní daří dobře.“

V celém Taízu i jeho okolí pocítili válku úplně všichni obyvatelé. Mnoho lidí přišlo o své příbuzné, domovy či živobytí, a žijí v trvalém strachu z násilí. Lékaři bez hranic poskytují život zachraňující zdravotní péči na obou stranách frontové linie a podporují čtyři nemocnice ve městě Taíz. Kromě toho provozují také traumacentrum v Al-Houbanu, kde léčí válečné raněné a všechny další pacienty, kteří potřebují péči. V zemi působí také český anesteziolog Dušan Mach, který tam odjel na misi před měsícem.

Jako nestranná a neutrální humanitární organizace podporují Lékaři bez hranic 30 nemocnic v osmi guvernorátech v celém Jemenu. Ošetřujeme lidi bez ohledu na jejich náboženské vyznání, kmenovou či politickou příslušnost a podobná kritéria.  V nemocnicích, které v celém Jemenu podporují nebo provozují Lékaři bez hranic, bylo ošetřeno od března 2015 už více než 50 000 válečných raněných.

Zobrazit větší mapu

{{{ labels.morehistories }}}