© Yann Libessart/MSF
22 Pro 15 01 Čvn 21

V boji proti nemocem letos mají Lékaři bez hranic co oslavovat

Lékaři bez hranic se dlouhodobě zasazují o zlepšení přístupu lidí trpících opomíjenými nemocemi k léčbě. Podílejí se na výzkumu nových léků a očkovacích látek, a pokud je to možné, používají je k léčbě ve svých projektech. Rok 2015 znamenal v tomto ohledu velký posun.

Nadějné zprávy o účinnosti vakcíny proti ebole

Při epidemii eboly v západní Africe zemřelo více než 11 tisíc lidí, mimo jiné také proto, že na toto virové onemocnění neexistuje lék a donedávna ani vakcína. Lékaři bez hranic se v už v roce 2014 zapojili do tří hlavních výzkumů, od března 2015 probíhalo testování vakcíny. Lékaři bez hranic naočkovali ve svém projektu v Guineji 1200 zdravotníků z první linie – lékaře, sestry, laboranty, pohřební týmy. První zprávy o tom, že vakcína funguje, se objevily v červenci. „Zdravotníci pečující o pacienty s ebolou dosud cítili obrovskou frustraci ze své bezmoci, přímo pod rukama jim umíralo obrovské procento nemocných. Teď, když víme, že vakcína funguje, je nutné, aby ji lidé vystavení nákaze vždy dostali co nejrychleji. Dokážeme tak rozbít nekonečný řetěz přenosu,“ řekl Dr. Bertrand Draguez, který stál v čele týmu Lékařů bez hranic zapojeného do výzkumu.

Závan čerstvého vzduchu. Nové léčebné postupy pro pacienty s tuberkulózou

V lednu 2013 byl v USA patentován nový lék na léčbu tuberkulózy. První po 60 letech! Zvláště pro pacienty s formami nemoci rezistentními vůči běžné léčbě představoval tento krok velkou naději. V roce 2015 začali Lékaři bez hranic používat tento lék v některých svých projektech. Výsledky léčby z projektu v Čečensku ukazují, že nová kombinace léků má na stav pacientů velmi dobý vliv.

Jednapadesátiletá Zargan žije se svým manželem v horách. Poprvé jí lékaři diagnostikovali tuberkulózu před 20 lety, jenže v zemi tehdy zuřila válka a nemocnice nefungovaly. Léčila se tedy doma, ale neuzdravila se. „Po válce jsem byla v nemocnici mockrát, ale léky mi nepomáhaly, bylo mi pořád špatně a testy na tuberkulózu zůstávaly pozitivní,“ vzpomíná Zargan. 

Poté, co ji přijali do programu Lékařů bez hranic, strávila první měsíce v nemocnici. Když byly testy na tuberkulózu negativní, propustili ji do domácí léčby. „Teprve teď jsem se začala opravdu léčit, testy mám negativní a uzdravuji se,“ vypráví s úlevou Zargan. Doma ji navštěvuje spolupracovník Lékařů bez hranic, který jí pomáhá s léčbou, poskytuje psychologickou podporu a odváží vzorky jejího sputa do laboratoře.

Sezónní prevence malárie se snaží zastavit smrtelnou kombinaci malárie a podvýživy

Od roku 2000 počet obětí malárie mezi dětmi do 5 let poklesl téměř o polovinu. Klíčovou roli sehrálo používání nových rychlých testů a nové kombinace léků. Přesto malárii každý rok stále podlehne téměř půl milionu dětí. Lékaři bez hranic spustili v oblasti Sahelu (hlavně v Čadu, Nigeru a Mali) programy preventivní léčby. V období vysokého výskytu nemoci dostávají děti účinnou kombinaci léků, vždy po tři dny v měsíci. Studie ukazují, že se díky této strategii podařilo významně snížit smrtelné případy obou typů malárie. Nyní Lékaři bez hranic pracují na tom, aby dokázali prevenci poskytovat i v bezpečnostně méně stabilních oblastech, jako například severní Mali, kde uprostřed bojů mezi různými zájmovými skupinami mají lidé velmi omezený přístup ke zdravotní péči.

„Stařešina naší vesnice nám řekl o programu, který ochrání děti před malárií, a povzbuzoval nás, abychom tam s dětmi šli,“ vypráví maminka z Karofane v jižním Nigeru, kde Lékaři bez hranic spustili program chemoprevence sezónní malárie. „Loni měly moje děti malárii několikrát a byly hodně nemocné. Jednoho mého chlapce museli dokonce vzít do nemocnice. Ale teď je jim díky léčbě dobře.“

{{{ labels.morehistories }}}