© Ilustrační foto. Kylie Gaudin/MSF
22 Led 16 12 Květen 21

Útoky v Jemenu: Tucty raněných a minimálně šest mrtvých. Včetně řidiče sanitky.

Včera odpoledne kolem 16:00 místního času bylo při leteckém útoku zasaženo vozidlo ambulance z nemocnice Al Goumoury, kterou v provincii Saada podporují Lékaři bez hranic. O život přišel jeden zaměstnanec nemocnice.

Tento incident se odehrál asi 20 kilometrů od města Saada nedaleko nemocnice Shiara, která byla bombardována 10. ledna a kterou Lékaři bez hranic také podporují.

Sanitka byla zasažena po příjezdu na místo, které se předtím stalo terčem bombardování. Když se lidé shromáždili, aby obětem poskytli pomoc, bylo stejné místo bombardováno znovu. Řidič a sanitka byli poté zasaženi potřetí.

Minulou noc se cílem leteckých útoků stala také dvě další města: Baqim a Al Jawf. Celkový počet zraněných a mrtvých je dosud neznámý. Lékaři bez hranic přijali 40 zraněných, šest z nich bohužel nepřežilo.

V nemocnici Al Goumoury pracují v plném nasazení týmy Lékařů bez hranic po boku zaměstnanců ministerstva zdravotnictví.

„Tato poslední ztráta našeho kolegy je šokující a ukazuje to bezohlednost, se kterou se v Jemenu útočí na zdravotnickou pomoc. Zdejší lidé jsou takovému násilí vystaveni dennodenně. Nikdo, ani zdravotníci toho nejsou ušetřeni,“ řekla krizová koordinátorka Lékařů bez hranic Teresa Sancristoval.

{{{ labels.morehistories }}}