25 Lis 15 15 Zář 17

Ukrajina: Lékaři bez hranic odmítají lživá obvinění vznesená Humanitární komisí Doněcké lidové republiky

Lékaři bez hranic jsou šokováni falešnými obviněními publikovanými v médiích Humanitární komisí DLR a důrazně je odmítají. Obvinění se týkají neoprávněného nakládání s psychotropními látkami, kritiky programu duševního zdraví a nepodložených obvinění ze špionáže. 

Lékaři bez hranic posledních 18 měsíců tvrdě pracovali, aby mohli poskytovat bezplatnou život zachraňující péči lidem zasaženým konfliktem na obou stranách frontové linie. Veškeré aktivity Lékařů bez hranic, včetně dovážení, skladování a distribuce léků, a stejně tak poskytování psychologické podpory byly vždy prováděny ve spolupráci s úřady Doněcké lidové republiky a byly s nimi úzce koordinovány.

Čtěte také: Okamžité ukončení aktivit Lékařů bez hranic v Doněcku ohrozí život tisíců lidí

Ve chvíli, kdy Lékaři bez hranic dne 19. října obdrželi oficiální oznámení o odebrání akreditace pro práci v samozvané DLR, nedostali žádné formální vysvětlení důvodů tohoto rozhodnutí o zastavení činnosti. Lékaři bez hranic jsou rozhodnutím o odebrání akreditace a nařízením zastavit všechny zdravotnické aktivity, které připraví tisíce lidí o život zachraňující zdravotní péči, mimořádně znepokojeni.

Aby Lékaři bez hranic mohli pokračovat v poskytování život zachraňující péče, jsou nadále připraveni spolupracovat s úřady a vyzývají k okamžitému přezkoumání rozhodnutí zastavit jejich činnost.

Psychologická péče na Ukrajině pro lidi trpící psychologickými následky konfliktu

Poskytování psychologické péče je klíčovou činností Lékařů bez hranic v konfliktních zónách. V samozvané DLR vedli Lékaři bez hranic program psychologické péče od července 2015. Lékaři bez hranic důrazně nesouhlasí s tímto rozhodnutím, protože považují psychologické poradenství za klíčovou součást zdravotnických aktivit, která má lidem pomoci zvládnout následky konfliktu. Ještě před zahájením tohoto programu Lékaři bez hranic pomáhali lidem v souvislosti s emočními reakcemi následujícími po traumatických zážitcích a učili je praktickým dovednostem jak se vyrovnat se strachem, úzkostí a nočními můrami. Kromě toho psychologové Lékařů bez hranic školili místní zdravotníky a psychology, aby posílili jeho schopnosti a naučili je předcházet vyhoření.

Psychotropní látky: klíčová součást zdravotnických sad

Ve shodě s lékařskými postupy tvoří psychotropní léky základní součást zdravotnických sad poskytovaných Lékaři bez hranic zdravotnickým zařízením ošetřujícím pacienty s válečnými zraněními, pacienty s chronickými nemocemi jako epilepsie a lidi s psychickými potížemi. Každá zdravotnická sada obsahuje všechny potřebné zásoby pro vhodné léčení pacientů a je distribuována na základě požadavku zdravotnických zařízení. Psychotropní léky byly darovány veřejným zdravotnickým zařízením, tak aby je pacienti mohli dostávat od svých lékařů. Všechny darované léky a zdravotnický materiál byly oznámeny patřičným zdravotnickým úřadům a dodávky s nimi byly koordinovány.

Aktivity Lékařů bez hranic v DLR

Od začátku konfliktu v květnu 2014 darovali Lékaři bez hranic 170 zdravotnickým zařízením léky a zdravotnický materiál pro ošetření válečných raněných a pro pacienty s chronickými nemocemi. Lékaři bez hranic provedli od března 2015 ve spolupráci s místními zdravotnickými úřady prostřednictvím 40 mobilních klinik více než 85 tisíc konzultací. Poskytovali péči lidem žijícím v oblastech, odkud lékaři a zdravotní sestry utekli nebo kde jsou prázdné lékárny. Lékaři bez hranic jsou většinou jedinou organizací poskytující léčbu tuberkulózy ve věznicích, inzulín pro pacienty s cukrovkou a materiál potřebný pro dialýzu při selhání ledvin. Při zastavení aktivit ze dne na den zůstanou nyní tisíce pacientů s chronickými a smrtelnými nemocemi bez pomoci.

Lékaři bez hranic poskytovali na území kontrolovaném DLP 77 % potřebného inzulínu pro pacienty starší 18 let. Tým také dodával 90 % prostředků pro dialýzu pro pacienty se selhávajícími ledvinami. Bez stabilních dodávek této život zachraňující léčby může dojít u pacientů k závažným komplikacím. Teď, když Lékaři bez hranic zastavili svoje aktivity, zbylo pro tyto lidi jen velmi málo záložních možností.

Okolo 150 pacientů ve vězeňském systému, kteří žijí s tuberkulózou odolnou vůči běžným lékům, nebude mít nadále přístup k léčbě, kterou zde Lékaři bez hranic poskytují od roku 2011. Zdravotní stav těchto pacientů se může velmi rychle zhoršit. Každé přerušení léčby pacientů s rezistentní tuberkulózou zásadním způsobem omezuje účinky léčby, i když léčba později začne znovu.

{{{ labels.morehistories }}}