06 Led 10 15 Zář 17

TOP 10 HUMANITÁRNÍCH KRIZÍ 2009

Praha, 6. ledna 2010. Útoky na civilisty, bombové útoky a nedostupnost humanitární pomoci v Pákistánu, Somálsku, Jemenu, Afghánistánu, Demokratické republice Kongo (DRK) a na Srí Lance, váznoucí financování léčby HIV/AIDS a přetrvávající nezájem o tzv. „opomíjené nemocí“ patří k nejhorším krizím roku 2009, uvedla mezinárodní humanitární a zdravotnická organizace Lékaři bez hranic / Médecins Sans Frontières ve svém výročním seznamu „TOP 10 humanitárních krizí 2009“.

Humanitárním krizím roku 2009 dominovaly 3 základní problémy: některé vlády blokovaly život zachraňující pomoc směřující k uvězněným populacím, např. na Srí Lance, v Pákistánu a Súdánu; vytrácel se respekt k bezpečnosti civilního obyvatelstva a neutrální humanitární pomoci, např. v Jemenu, Afghánistánu, Pákistánu, DRK či v Somálsku; lidé trpící opomíjenými nemocemi byli i nadále ignorováni mezinárodním společenstvím a šance lidí žijících s HIV/AIDS na přístup k život prodlužující léčbě se opět zmenšila.

Civilisté se stále častěji stávají oběťmi konfliktů nebo je jim bráněno v přístupu k život zachraňující pomoci,“ uvedl mezinárodní prezident Lékařů bez hranic Dr. Christophe Fournier.

V oblastech jako je Srí Lanka nebo Jemen, kde v roce 2009 zuřily ozbrojené konflikty, byl humanitárním organizacím omezován přístup k lidem potřebujícím jejich pomoc nebo byly přímo vypuzeny cílenými útoky proti nim. Tento neakceptovatelný vývoj se stává dennodenní skutečností. Naše týmy přímo v terénu jsou přitom svědky konkrétních důsledků těchto krizí na postižené populace a jednotlivé pacienty, ať už ve válečných oblastech nebo třeba na klinikách zajištujících léčbu AIDS či podvýživy,“ dodal Dr. Fournier. „Jsme proto zavázáni mluvit o tom, s čím se setkáváme.“

Lékaři bez hranic začali vydávat TOP 10 humanitárních krizí v roce 1998. Čerpajíc z krizové zdravotnické pomoci Lékařů bez hranic na misích se seznam usiluje o pozvednutí povědomí o velikosti a vážnosti krizí, které mohou, ale také nemusí být v centru mediální pozornosti.

TOP 10 humanitárních krizí 2009:

  • Demokratická republika Kongo: Civilisté na východě DRK zakoušeli nepřetržité násilí od různých ozbrojených skupin. Stovky lidí byly zabity, tisíce žen a dětí byly znásilněny a statisíce lidí musely utéci ze svých domovů.
  • Somálsko: Pokračující občanská válka vyhnala na začátku roku 2009 z hlavního města Mogadišu více než 200 000 lidí. Stále častěji se terčem útoků stávají i humanitární pracovníci - od roku 2008 jich bylo zabito nejméně 42, včetně třech spolupracovníků Lékařů bez hranic.
  • Súdán: Ke krizi v Dárfúru se přidala zhoršující se situace v Jižním Súdánu způsobená stupňujícím se násilím, epidemiemi a omezeným či zcela chybějícím přístupem ke zdravotní péči.
  • Srí Lanka: Desítky tisíc civilistů na Srí Lance byly uvězněny bez pomoci a jen s omezenou zdravotní péčí během jarních bojů mezi vládou a Tamilskými tygry. Humanitární organizace neměly přístup do válečné zóny.
  • Pákistán: Konflikt mezi armádou a opozičními skupinami na severozápadě Pákistánu vysídlil přes 2 miliony obyvatel. Civilní obyvatelé zůstávají bez přístupu ke zdravotní péči, novorozenecká a mateřská úmrtnost jsou nejvyšší v regionu.
  • Afghánistán: Stupňující se konflikt a nedostatek bezpečnosti podlamoval již tak skoro nefunkční zdravotnický systém, sestávající z několika nemocnic a poliklinik v provinčních hlavních městech. Afghánci, kteří potřebují zdravotnickou pomoc, musí často riskovat život ve snaze dostat se ke zdravotní péči.
  • Jemen: Jemenská armáda zesílila útoky proti povstalcům. Boje těžce zasáhly civilní obyvatelstvo i zdravotnická zařízení. Stovky tisíc osob opustily své domovy a humanitární pomoc byla přerušena. Mnoho dětí mezi uprchlíky trpí podvýživou.
  • Podvýživa: Žalostně nízká podpora rozvinutých zemí stále znemožňuje účinnou a rozsáhlou léčbu dětské podvýživy, která je ročně příčinou úmrtí téměř 5 milionů dětí mladších 5 let.
  • HIV/AIDS: V roce 2005 se světoví vůdci na summitu G8 ve Skotsku zavázali podpořit léčbu AIDS tak, aby do roku 2010 dosáhla celosvětového pokrytí. Nyní od daných slibů ustupují a ohrožují tak miliony osob nakažených HIV/AIDS.
  • Opomíjené nemoci: Nemoci jako Chagasova nemoc, kala azar, spavá nemoc či vřed Buruli jsou i nadále opomíjeny a přístup k léčbě, jakož i výzkum efektivnějších metod léčby a diagnostiky zůstává omezený.

{{{ labels.morehistories }}}