© Hanna Spegel/MSF
27 Říj 15 13 Říj 21

Tisíce lidí procházejících Slovinskem potřebují okamžitou pomoc

Každý den přichází přes různé přechody na chorvatské hranici do Slovinska tisíce lidí. Někteří se shromažďují v přelidněných tranzitních táborech, mnoho z nich však musí trávit noc venku, vedle registračních center nebo v polích. Jeden tým Lékařů bez hranic už nyní podporuje slovinské ministerstvo zdravotnictví v tranzitním táboře u města Brežice a organizace po vyhodnocení situace v oblasti rozšiřuje své aktivity.

Poté, co Maďarsko nedávno zavřelo své hranice, přicházejí migranti a uprchlíci v obrovském počtu ze Srbska a Chorvatska do Slovinska. Odtud pak pokračují ve své cestě do Německa a severní Evropy. Přestože až dosud byly slovinské úřady na přijímání migrantů dobře připravené, tento masivní příliv, který překračuje veškeré odhady a připravené kapacity, je zcela zahltil. Každý den teď přes různé přechody přichází do Slovinska okolo 9000 osob, zatímco ubytovací zařízení jich v celé zemi mohou přijmout jen 2500. Tisíce lidí proto uvízly v mimořádně zoufalých podmínkách, ať už v tranzitním táboře Brežice nebo na venkově v okolí Rigonce a Dobove na východě země. Nedostatek přístřešků, jídla a hygienických zařízení má přímý dopad na jejich zdravotní i psychický stav. Zdravotničtí aktéři jsou přetížení a nemohou poskytnout péči všem, kdo ji potřebují. S příchodem zimy a poklesem teplot se situace velmi rychle zhoršuje.

Lidé jsou zcela vysílení

Od minulé středy podporuje jeden tým Lékařů bez hranic slovinské ministerstvo zdravotnictví v tranzitním táboře v Brežicích. Tisíce lidí, včetně žen, dětí, starých a handicapovaných osob, tráví noci sice na území tábora, ale venku, v čím dál větší zimě, bez možnosti se schovat v teple.

„Lidé jsou zcela vysílení,“ vypovídá Sandra Miller, zdravotní sestra Lékařů bez hranic, která každý den ošetří v Brežicích mnoho pacientů. „Spí venku, nemají kam jít, nemají teplé jídlo.“ Aktuálně ošetřuje tým Lékařů bez hranic hlavně případy vyčerpání, podchlazení, dýchacích infekcí a příznaky chřipky. „Ze zdravotního hlediska tito lidé nejvíce potřebují vytápěné přístřeší a horkou polévku,“ prohlásila lékařka Suanna McAllister.

Přichází zima, potřeba pomoci je urgentní

Poté, co Lékaři bez hranic vyhodnotili v sobotu situaci v Brežicích, rozšíří svoje aktivity o logistickou a zdravotnickou podporu, aby zlepšili životní podmínky lidí, navýšili přijímací kapacity a snížili napětí v táborech. V posledních dvou dnech přichází navíc do Řecka denně mezi 10 a 15 tisíci lidí. Předpokládá se, že budou pokračovat balkánskou cestou směrem do střední Evropy. „Nedostatek koordinace mezi zeměmi Evropské unie vytváří humanitární krizi,“ vysvětluje Margaretha Maleh, prezidentka rakouské sekce Lékařů bez hranic, poté, co viděla situaci přímo v terénu. „Tito lidé mají právo na to, aby se s nimi jednalo s úctou, a právo na přístup k základní humanitární pomoci po celou dobu jejich cesty. To znamená teplé a suché místo, kde si mohou odpočinout, vhodnou stravu, teplé sprchy a zdravotní péči.“

{{{ labels.morehistories }}}