18 Lis 16 15 Zář 17

Tanzanie: Uprchlické tábory jsou přeplněné a bojují s nedostatkem humanitární pomoci

Stovky tisíc uprchlíků v Tanzanii se ocitlo ve vážné situaci, tamní uprchlické tábory jsou plné. Kvůli útěku obrovského množství lidí před krizí v Burundi se rychlost příchodu uprchlíků v posledních čtyřech měsících zvýšila téměř pětkrát. Téměř čtvrt milionu burundských a konžských uprchlíků se teď musí tísnit ve třech přetížených táborech. Plány na otevření čtvrtého tábora pro další lidi utíkající přes hranice přitom stále nepřinášejí žádný výsledek.

„Předpokládáme, že celkový počet uprchlíků ve třech táborech dosáhne více než 280 tisíc do konce roku 2016. Tato krize se tak stává jednou z těch největších, které se kdy v Africe odehrály,“ říká David Nash, vedoucí mise Lékařů bez hranic.

Ale i přes varování ze strany Lékařů bez hranic v květnu tohoto roku objem pomoci směřované k řešení situace příliš nenarostl. Tábor Nduta, kam směřují nově příchozí uprchlíci, je nyní plný. Až 10 tisíc uprchlíků z Burundi přijíždí nyní do Tanzanie každý měsíc, jen v říjnu jich přišlo dalších 850 z Demokratické republiky Kongo.

 „Současný objem humanitární pomoci – zejména pokud jde o přístřeší, vodu a hygienu – nemůže stačit pro počet lidí, kteří nyní přicházejí,“ říká Nash. „Protože nepokoje v Burundi nijak neslábnou, je třeba značně zvýšit mezinárodní podporu humanitární pomoci v Tanzanii.“

V posledních měsících byla distribuce potravin ohrožena nedostatkem finančních prostředků. V říjnu Světový potravinový program oficiálně snížil výši potravinových přídělů na 60 % doporučeného denního příjmu potravy. Tomu se podařilo zabránit skutečně na poslední chvíli. Jak počty uprchlíků rostou, palčivou obavou je riziko dalších škrtů v blízké budoucnosti.

Zdravotní rizika: malárie


„S blížícím se obdobím dešťů očekáváme další nárůst výskytu malárie mezi uprchlíky,“ říká Nash. „Tuto situaci jsme viděli loni v táboře Nyarugusu. Přeplněné tábory a nehygienické životní podmínky, kde stojaté vody poskytují živnou půdu pro komáry, šíření nemoci napomáhají. Těhotné ženy a děti oslabení náročnou cestou jsou zvláště zranitelní.“ Česká zdravotní sestra Martina Jurigová k tomu přidává svou vzpomínku z června roku 2015, krátce po otevření projektu Lékařl bez hranic v táboře:

Mezi lednem a srpnem 2016 týmy Lékařů bez hranic v táborech Nyarugusu a Nduta léčily 72 644 případů malárie, velkou část z nich tvořily komplikované případy. Před hlavní sezónou se týmy opět připravují na další příliv pacientů.

Lékaři bez hranic proto znovu požadují zvýšení mezinárodní podpory. „Tanzanská vláda – která nechala v reakci na tuto krizi otevřené hranice – by neměla nést odpovědnost sama. Nutně potřebujeme rychle zvýšit množství poskytované pomoci,“ dodává Nash.

 

První skupina uprchlíků z Burundi do Tanzanie přišla v květnu 2015. Usadili se v táboře Nyarugusu, který byl už tehdy domovem pro asi 60 tisíc konžských uprchlíků. Tábor Nyarugusu se rychle přeplnil a následně byly otevřené další dva tábory: Nduta v říjnu 2015 a Mtendeli v lednu 2016. Lokalita pro čtvrtý tábor, které má hostit další přicházející uprchlíky, dosud nebyla vybrána.

Lékaři bez hranic působí v Tanzanii od května 2015. V současné době týmy pracují v táborech Nyarugusu a Nduta. V Nyarugusu Lékaři bez hranic provozují pohotovost o 60 lůžcích, tři kliniky pro léčbu malárie a poskytují služby v oblasti duševního zdraví. Lékaři bez hranic rovněž distribuují 180 tisíc litrů vody denně. V Nduta jsou Lékaři bez hranic hlavním poskytovatelem zdravotní péče, provozují nemocnici se 110 lůžky, čtyři zdravotní stanoviště a poskytují i zázemí umožňující péči psychologů.

Zobrazit větší mapu

{{{ labels.morehistories }}}