10 Lis 16 15 Zář 17

Tádžikistán: Herní terapie pomáhá dětem zvládat obtížnou léčbu tuberkulózy

Každé dva měsíce jsou dětští pacienti v Tádžikistánu, kteří se léčí doma, v komunitních centrech nebo v nemocnicích, zváni na různé slavnosti a akce do dětské nemocnice Machiton. Smyslem těchto akcí je ulevit dětem od smutků a úzkostí, které je provází během léčby tuberkulózy.

Pro děti je velice těžké vypořádat se s dlouhodobou hospitalizací a s omezeními, která přináší léčba jejich nemoci. Tyto slavnosti nabízí možnost alespoň na chvilku uniknout z tíživé reality. Důležitým aspektem je také psychická podpora, kterou tu mohou pacienti získat. Součástí programu je vždy psychoterapeutické skupinové sezení, které umožňuje pacientům sdílet své příběhy a zkušenosti. Tím se zároveň budují vazby a přátelství s ostatními dětmi, které podstupují stejnou léčbu.

Spolupracovníci Lékařů bez hranic a procovníci ministerstva zdravotnictví při těchto sezeních řídí diskusi a snaží se, aby zúčastnění mezi sebou sdíleli své zkušenosti s tím, jak se vypořádávají s vedlejšími účinky léků nebo s omezeními vyvolanými dlouhotrvající léčbou. Rovněž podporuje pacienty v tom, aby se naučili užívat si obyčejných věcí v životě i během náročné léčby.




 

{{{ labels.morehistories }}}