25 Úno 16 15 Zář 17

Tábor Lékařů bez hranic v Piboru v Jižním Súdánu byl vyrabován. Zdravotníci přesto dále ošetřují raněné

Zdravotnický tábor Lékařů bez hranic / Médecins Sans Frontières (MSF) ve městě Pibor v Jižním Súdánu byl vyrabován při nepokojích, které zde vypukly v úterý 23. února odpoledne. Třicet pět lidí utrpělo zranění a přibližně tisíc jich vyhledalo útočiště v blízkosti základny Mise OSN v Jižním Súdánu (UNMISS).

„V Piboru je nyní akutně potřeba neodkladná lékařská péče, ale zároveň zda panují podmínky, které značně ztěžují možnost patřičně reagovat a zachraňovat životy,“ říká Corinne Benazech, vedoucí mise MSF. „Potřebujeme posoudit škody a následky drancování ve zdravotním středisku Lékařů bez hranic. Pokud nebudeme moci obnovit činnost, mohla by momentální špatná situace rychle přerůst v katastrofu, protože v oblasti poskytuje lékařskou péči pouze náš tým. Opakujeme výzvu, aby všechny ozbrojené strany respektovaly mezinárodní humanitární právo, které se vztahuje na civilisty, zdravotnická zařízení a poskytování lékařské pomoci.“

Boje vypukly v Piboru v úterý 23. února po poledni a pokračovaly celou středu. V úterý odpoledne se tým MSF musel nejprve stáhnout do bezpečí vlastního tábora. Když se k němu ale přiblížila těžká střelba, zdravotníci se přesunuli do základny UNMISS. Vzali s sebou i lékařské vybavení a zásoby a pokračovali v poskytování zdravotní péče zraněným. Do včerejšího poledne Lékaři bez hranic ošetřili 35 zraněných, ale na místě schází kapacita k provádění nezbytných chirurgických výkonů. Střety stále pokračují a naši pracovníci byli svědky zničení mnoha domovů při násilnostech. Lékaři bez hranic zatím nedokázali posoudit rozsah škod uvnitř tábora.

{{{ labels.morehistories }}}