14 Čvn 13 15 Zář 17

Syrští uprchlíci v Jordánsku: Limity pomoci

Do Jordánska už uprchlo téměř půl milionu Syřanů, což je třetina z celkového počtu 1,5 milionu lidí, kteří před syrským konfliktem utekli do sousedních zemí. Více než 100.000 z nich žije v táboře Zaatari, který se nachází na severu země, necelých 20 km od hranice se Sýrií. Až do letošního května přicházelo do tábora tisíc nových uprchlíků denně. Zaatari Camp se stal největším táborem syrských utečenců v regionu.

„Až doposud vyvíjela jordánská vláda významné kroky, aby pro uprchlíky našla místo,“ vysvětluje Antoine Foucher, vedoucí mise Lékařů bez hranic v Jordánsku. „Tlak způsobený masivním přílivem uprchlíků však postupně zhoršuje situaci.“ V přeplněném táboře vládne napětí. To se přenáší i na jordánskou komunitu, kterou znepokojuje příliv uprchlíků, obzvlášť v Severní provincii, kde se během posledních měsíců zdvojnásobila populace. „Pro zdejší uprchlíky neexistuje žádné udržitelné řešení, zejména proto, že jim chybí dlouhodobá finanční podpora.“

V táboře Zaatari je situace utečenců stále velmi nejistá. Lékaři bez hranic na konci března otevřeli pediatrickou nemocnici – jediné zdravotnické zařízení, které v regionu přijímá dětské pacienty od 1 měsíce do 10 let. Tým Lékařů bez hranic také posílil své kapacity a rozšířil aktivity, aby se mohl vyrovnat s neustálým tlakem nově příchozích. Na konci dubna se otevřela dětská ambulance. Během prvních pěti týdnů svých aktivit provedl zdravotnický tým Lékařů bez hranic 2.000 vyšetření, z čehož bylo 60 pohotovostních případů. Od otevření nemocnice bylo hospitalizováno a léčeno 270 dětí.

„Náš personál přijímá čím dál více případů průjmových onemocnění a infekcí dýchacích cest, které jsou důsledkem svízelných životních podmínek, v  nichž uprchlíci v přelidněném táboře musí žít. Předpokládáme, že během léta přibude případů dehydratace,“ říká Claudia Truppa, lékařka působící v řadách Lékařů bez hranic v táboře Zaatari. Přístup k vodě je v tomto regionu klíčovým problémem. Rozměrům tábora také nedostačují zdravotnická zařízení.

Zdravotní systém je celkově nestabilní. Lékaři bez hranic, stejně jako jiní zdravotničtí aktéři v Zaatari, odesílají nejvážnější případy do jordánských veřejných nemocnic mimo tábor. Ty už jsou ale také téměř naplněné. Nedostatečné financování pomoci také ohrožuje schopnost jordánského zdravotnictví dostatečně se postarat o syrské uprchlíky.

„Bez politické vůle a finančních závazků dalších států hrozí, že se vláda Jordánska bude muset uchýlit k drastickým opatřením: permanentnímu zamezení přístupu uprchlíků do země nebo omezení přístupu k pomoci ve veřejných zařízeních. To by zhoršilo už tak choulostivé životní podmínky statisíců Syřanů,“ řekl Antoine Foucher. „Jordánsko urychleně potřebuje širší mezinárodní podporu, má-li zachovat svůj otevřený přístup.“

Lékaři bez hranic V Jordánsku pracují od roku 2006 v nemocnici Amman. Provádějí zde konstruktivní chirurgii a ambulantní péči pro raněné ze Sýrie, Iráku a Jemenu.

Pracovníci Lékařů bez hranic působí také v Sýrii, kde v současnosti provozují 5 nemocnic na severu země, a poskytují zdravotní a psychologickou péči syrským uprchlíkům v Libanonu a Iráku.

{{{ labels.morehistories }}}