© Nemocnice Lékařů bez hranic Al Salamah v oblasti Azaz na severu Sýrie. Mahmoud Abdel-rahman/MSF
02 Zář 16 13 Dub 21

Sýrie: Zdravotnický systém ve válkou devastované oblasti Azaz je na pokraji zhroucení

Těžké boje v oblasti Azaz na severu Sýrie vyhnaly z domovů další desítky tisíc lidí. Zdravotnický systém, který byl už dříve devastovaný, je nyní na pokraji kolapsu. Lékaři bez hranic varují, že jakákoliv eskalace bojů ještě více prohloubí humanitární krizi v oblasti. 
 
Lidé utíkají k hranicím s Tureckem, kde hledají větší bezpečí. Poslední odhady hovoří o 30 tisících nově příchozích. Většina lidí přežívá mimo tábory pro vysídlené, v nichž žijí desetitisíce lidí, kteří před konfliktem uprchli už dříve. 
 
Pokračující boje mezitím vyvíjejí extrémní tlak na už tak zdevastovaný zdravotnický systém.  Několik nemocnic a menších zdravotnických zařízení v oblasti Azaz a ve venkovských oblastech v okolí města Aleppa zasáhly v uplynulých dvou týdnech nálety. Byly mezi nimi nejméně tři nemocnice podporované Lékaři bez hranic.
 
„Oblast Azaz utrpěla v této brutální válce jedny z největších ztrát, i přesto je zde poskytování zdravotní péče opět v ohrožení,“ řekla Muskilda Zancada, vedoucí mise Lékařů bez hranic v Sýrii. „Jsme velmi znepokojení situací na jihu oblasti Azaz, kde zdravotnický personál kvůli obavám o svůj život musel utéct a nemocnice buď kompletně přestaly fungovat, anebo poskytují pouze omezenou neodkladnou péči.“ 
 
Lékaři bez hranic žádají válčící strany, aby přijaly nezbytná opatření, která zabrání dalšímu hromadnému vysídlování a prohlubování humanitární krize. Útoky na několik zbývajících funkčních zdravotnických zařízení musí okamžitě přestat. Zastaveny musí být i boje a bombardování v hustě osídlených oblastech, a to přinejmenším do té doby, než lidé budou moci odejít na bezpečná místa s přístupem k základním službám. 
 
Lékaři bez hranic rovněž varují, že přetížené humanitární organizace už nyní mají problémy se zajištěním přístřeší, vody, jídla a sanitačních zařízení, nově příchozím lidem tak nebudou schopny pomoci. „Tábory nemají žádné volné kapacity pro přijetí nově příchozích,“ řekla Muskilda Zancada. „Hrozí, že lidé - včetně malých dětí a starších lidí - uváznou přinejmenším na několik dní venku v  mrazivém počasí. Předpokládáme, že to bude mít závažné dopady na jejich zdraví. Obavy máme především ze zápalu plic.“ 
 
Týmy Lékařů bez hranic distribuují v oblasti Azaz základní prostředky pro přežití jako jsou stany a deky. Dosud pomohly osmi stům rodinám. Obavy mají především o lidi žijící mimo tábory, kterým se nedostává prakticky žádné pomoci. 
 
Od soboty narostl počet pacientů na ambulanci nemocnice Lékařů bez hranic v oblasti Azaz o padesát procent. V současné době týmy poskytují 160 zdravotnických konzultací denně, většina z nich se týká infekcí dýchacího traktu.
 
 

{{{ labels.morehistories }}}