11 Říj 16 15 Zář 17

Sýrie: ruské a syrské střely opakovaně zasáhly nemocnice, stovky raněných odsoudily k jisté smrti

Čtyři z osmi posledních nemocnic, které fungují na východě syrského Aleppa, a krevní banka, byly za poslední čtyři dny poškozené bombardováním. Jedno zařízení dokonce dvakrát.

V pátek 30. září byly ve východním Aleppu vedle dalších objektů zasaženy také dvě nemocnice podporované Lékaři bez hranic. Terčem pokračujícího bezohledného bombardování byla také jedna krevní banka. Navzdory poškození však dokázaly zdravotnické týmy v těchto třech zařízeních pokračovat v práci.

V sobotu 1. října byla hlavní úrazová nemocnice tak vážně poškozena bombardováním, že musela zavřít. O dva dny později, zrovna když stavební týmy pracovaly na opravě škod, byla oblast zasažena znovu. Mnoho lidí zemřelo a nemocnice byla znovu poškozena.

V neděli 2. října poškodilo bombardování chirurgickou nemocnici, která ovšem zůstala otevřená.

„Těch pár zbývajících nemocnic se hroutí pod náporem stovek raněných, kteří leží v agónii na odděleních a chodbách,“ říká Pablo Marco, manažer operací Lékařů bez hranic na blízkém východě. „Lékaři provádějí operace mozku a břicha na podlaze pohotovosti, protože nemají dost volných operačních sálů. Rusko a Sýrie musí ihned zastavit toto krveprolití.“ 

Čtěte také: Zastavte bezohledné bombardování Aleppa, žádají Lékaři bez hranic syrskou vládu a její spojence

{{{ labels.morehistories }}}