28 Dub 16 15 Zář 17

Sýrie: Při leteckém útoku na nemocnici v Aleppu zemřelo 14 lidí, situace je kritická

Při bombardování nemocnice Kuds v syrském městě Aleppo zemřelo ve středu v noci nejméně čtrnáct lidí, včetně dvou lékařů. Tuto nemocnici Lékaři bez hranic dlouhodobě podporovali.
 
Nemocnice Kuds byla zničena během minimálně jednoho náletu, uvedli její zaměstnanci. Nálet budovu zasáhl přímo a zcela ji zničil. Další letecké údery zasáhly blízké okolí nemocnice.
 
„Lékaři bez hranic kategoricky odsuzují tento skandální útok na další zdravotnické zařízení v Sýrii,“ řekla Muskilda Zancada, vedoucí mise Lékařů bez hranic v Sýrii. „Tento ničivý útok zlikvidoval nemocnici, která byla pro Aleppo extrémně důležitá. Bylo to hlavní spádové středisko pro dětské pacienty v oblasti. Proč toto krveprolití neodsoudí někdo z lidí, kteří mají možnost a povinnost ho zastavit?“ dodala.
 
Situace v Aleppu, které se neustále ocitá na frontové linii brutálního konfliktu, byla kritická už před útokem. Ve městě zůstává odhadem 250 tisíc lidí. V posledních týdnech se tam dramaticky zvýšila intenzita bombardování, bojů a vzrostl počet úmrtí. Části, které nemá pod kontrolou syrská vláda, spojuje se zbytkem světa jediná silnice. Pokud bude odříznuta, město se ocitne v obležení.
 
V minulém týdnu bylo při útocích v Aleppu zničeno několik dalších zdravotnických zařízení. Zemřelo při nich pět záchranářů ze Syrské civilní obrany.
 
Lékaři bez hranic zásobovali nemocnici Kuds zdravotnickým materiálem od roku 2012 a s místními zaměstnanci si vybudovali velmi dobré pracovní vztahy. „Tuto tragédii umocňuje fakt, že zaměstnanci nemocnice Kuds pracovali v nepředstavitelných podmínkách, a přesto jejich odhodlání a nasazení bylo v průběhu krvavého konfliktu neochvějné,“ dodala Muskilda Zancada.
 
V nemocnici byla pohotovost, porodnické oddělení, ambulance, lůžkové oddělení (pro 34 pacientů), jednotka intenzivní péče a operační sál. Byla to hlavní spádová nemocnice pro dětské pacienty v Aleppu a na plný úvazek v ní pracovalo osm lékařů a 28 zdravotních sester.
 
Lékaři bez hranic na severu Sýrie provozují šest zdravotnických zařízení a více než 150 jich v různých částech země podporují, přičemž mnoho z nich se nachází na obléhaných územích. Od začátku roku 2016 bylo v severní a jižní Sýrii bombardováno několik nemocnic, sedm z nich byla zdravotnická zařízení podporovaná Lékaři bez hranic. Při útocích zemřelo nejméně 42 lidí, včetně 16 zdravotníků.
 

{{{ labels.morehistories }}}