08 Dub 16 15 Zář 17

Sýrie: Posledního lékaře v Zabadání zabil ostřelovač, utrpení navzdory příměří pokračuje

Ačkoli příměří a vyslání humanitárních konvojů pomohlo snížit humanitární dopady války v Sýrii, situace je v mnoha obléhaných oblastech i nadále kritická, upozorňuje mezinárodní humanitární a zdravotnická organizace Lékaři bez hranic / Médecins Sans Frontières (MSF).

„Přehlídka hrůzy v mnoha obléhaných oblastech pokračuje v podstatě v nezmenšené míře,“ uvedl Bart Janssens, ředitel operací Lékařů bez hranic. „V posledních dvou týdnech v oblehaných oblastech v okolí Damašku zabil ostřelovač lékaře, dvě námi podporované polní nemocnice byly bombardovány, obléhané čtvrti jsou nadále pod dělostřeleckou palbou a přísun zdravotnické pomoci je stále blokován nebo omezen,“ podotkl.

„Opakujeme naši výzvu, aby bylo ukončeno bezohledné nebo cílené násilí na civilistech či v civilních oblastech,“ řekl Janssens. „A opět zdůrazňujeme, že jsou akutně zapotřebí evakuace raněných a nepřerušovaný a trvalý přísun humanitární pomoci do všech oblastí, kde se nacházejí lidé v nouzi, zejména do obléhaných oblastí,“ dodal.

Posledního lékaře v Zabadání zabil ostřelovač

Minulý týden zabil ostřelovač v obléhaném městě Zabadání jediného zbývajícího lékaře a jednoho záchranáře. Oba je zastřelil poté, co ošetřili pacienta.

Ve většině obléhaných oblastí zbývá už jen několik lékařů, v některých místech nejsou vůbec žádní. Někteří utekli ve strachu o své životy, mnoho dalších zemřelo při bombardování nebo dělostřeleckém ostřelování. Podle údajů Lékařů bez hranic bylo loni zabito 23 jimi podporovaných syrských zdravotníků, dalších 58 jich bylo zraněno.

V některých obléhaných oblastech lze běžně vidět studenty medicíny nebo zdravotních škol, jak se snaží poskytovat pomoc se svými omezenými znalostmi. Učí se za pochodu. Snaží se odvádět nejlepší možnou práci a Lékaři bez hranic se jim snaží poskytovat technické rady a podporu na dálku, je však nemožné za takovýchto okolností poskytovat technicky náročnou lékařskou péči.

Bombardování dvou nemocnic

Minulý týden byly v obléhaném damašském předměstí východní Ghúta bombardovány dvě polní nemocnice podporované Lékaři bez hranic, nedaleká škola a obydlené budovy. Zemřelo nejméně 38 lidí a dalších 87 jich bylo zraněno, mezi zraněnými bylo i pět zdravotníků.

Zdravotníci v této oblasti v posledních měsících dostali jen velmi omezené množství zdravotnického materiálu a jsou závislí na podpoře Lékařů bez hranic a dalších humanitárních organizací. Jsou nuceni získávat zdravotnický materiál různými tajnými cestami.

Kromě toho dělostřelecká palba v  posledních týdnech zasáhla několik obléhaných území v  Damašku a okolí, kde Lékaři bez hranic podporují syrská zdravotnická zařízení. Jednalo se o oblasti Al Marj, Deir Al Safir a Zebdine.

Zdravotnický materiál mizí z konvojů

I když se už ojedinělé mezinárodní konvoje s humanitární pomocí dostanou do obléhaných oblastí, chybí v nich zdravotnický materiál nezbytný pro záchranu životů - například chirurgické a anesteziologické vybavení nebo krevní vaky. Hlásí to místní zdravotníci podporovaní Lékaři bez hranic. Přitom právě toto vybavení je nezbytné pro ošetření obětí bombardování nebo dělostřeleckého ostřelování, zároveň je nutné i pro ošetření úrazů způsobených nehodami či při císařských řezech a některých komplikovaných porodech. OSN nedávno uvedla, že z jejích konvojů v roce 2016 dosud zmizelo 80 tisíc položek zdravotnického materiálu.

Lékařské evakuace stále nejsou povoleny, obléhání pokračuje

Ze čtyřiceti zdravotnických zařízení v obléhaných oblastech v Damašku a okolí, která pravidelně podporují Lékaři bez hranic, dostalo povolení ke zdravotnické evakuaci jen velmi málo lidí. A to navzdory dlouhým seznamům pacientů, již jsou v kritickém stavu a akutně potřebují lékařskou péči, která není v oblasti dostupná. Ve městě Madája minulý týden zemřelo dalších pět lidí. Tři z nich mohli být pravděpodobně zachráněni, pokud by byly umožněny naléhavě žádané lékařské evakuace. Šlo o malé dítě, které si hrálo s nevybuchlou municí, přičemž došlo k nehodě, dítě zemřelo několik hodin poté. Povolení k evakuaci nedostal ani starší člověk s podezřením na cévní mozkovou příhodu a mladík, jenž zemřel kvůli podvýživě.

Místní zdravotnické týmy evidují navzdory konvojům přes sto případů podvýživy v Madáji a sedm případů akutní podvýživy v Muadamíji.

Některá místa, jako například damašská předměstí Darája nebo Duma, jsou stále kompletně odříznuta od jakékoli oficiální humanitární pomoci. Do dalších obléhaných oblastí, jako je damašské předměstí Barzeh nebo předměstí Homsu El Waer, je opakovaně zamezován přístup.

Lékaři bez hranic v těch oblastech na severu Sýrie, kde to bezpečnost umožňuje, provozují šest zdravotnických zařízení. Na mnoha místech země intenzita konfliktu a absence oficiálního souhlasu vlády znemožňuje Lékařům bez hranic provozovat zdravotnická zařízení. Organizace poskytuje pravidelnou podporu více než 70 zdravotnickým zařízením v Sýrii a občasné dodávky zdravotnického materiálu pak dalším přibližně 80 zdravotnickým zařízením. Snaží se podporovat především zdravotníky v obléhaných oblastech.

{{{ labels.morehistories }}}