15 Květen 14 15 Zář 17

Sýrie: Pět zadržovaných spolupracovníků Lékařů bez hranic propuštěno

Ženeva/Praha, 15. května 2014 – Lékaři bez hranic / Médecins Sans Frontières (MSF) potvrzují, že pět spolupracovníků organizace, kteří byli od ledna zadržováni v Sýrii, bylo bezpečně propuštěno na svobodu. Lékaři bez hranic důrazně odsuzují zadržování svých kolegů, které vyústilo v trvalé uzavření jedné nemocnice a dvou zdravotních středisek v regionu Jabal Akkrad na severozápadě Sýrie.

Pět spolupracovníků Lékařů bez hranic bylo zadrženo skupinou ozbrojenců 2. ledna 2014 v nemocnici Lékařů bez hranic na severu Sýrie, kde poskytovali život zachraňující zdravotní péči lidem postiženým konfliktem v zemi. Tři ze zadržených kolegů byli propuštěni 4. dubna, zbylí dva se dostali na svobodu 14. května a nyní jsou na cestě domů, aby se znovu setkali se svými rodinami a přáteli.

„Úleva z toho, že se naši kolegové v pořádku vracejí domů, se mísí s hněvem nad tím, jak tento cynický čin odřízl válkou těžce zasaženou populaci od zoufale potřebné pomoci,“ uvedla Dr. Joanne Liu, mezinárodní prezidentka Lékařů bez hranic. „Přímým důsledkem zadržení humanitárních pracovníků je omezení život zachraňující pomoci. O zdravotnickou pomoc poskytovanou Lékaři bez hranic tak přišlo zhruba 150.000 obyvatel regionu Jabal Akkrad žijících uprostřed válečné zóny.“

V roce 2013 provedli zdravotníci Lékařů bez hranic ve třech zařízeních v Jabal Akkradu 521 chirurgických zákroků, často v souvislosti s válečnými zraněními. Kromě toho poskytli také 36 264 lékařských vyšetření a asistovali u 400 porodů v nemocnici.

Napříč celou severní Sýrii, kde Lékaři bez hranic i nadále provozují několik zdravotnických zařízení, bezpečnostní překážky výrazně omezují možnosti poskytování pomoci. Zdravotnická zařízení jsou bombardována a napadána a zdravotníci jsou zabíjeni nebo jim vyhrožují ozbrojené skupiny. V dalších oblastech Sýrie nemohou Lékaři bez hranic kvůli neudělení oficiálního souhlasu a špatné bezpečnostní situací poskytovat zdravotnickou pomoc vůbec.

„Tento incident je jasným příkladem naprostého nedostatku respektu vůči civilistům v současné Sýrii,“ dodala Dr. Joanne Liu. „Zatímco miliony Syřanů potřebují pomoc, aby vůbec přežily, některé z válčících stran zcela odmítají ideu humanitární pomoci. Měli bychom nyní rozvíjet jedny z největších zdravotnických programů ve více než 40leté historii Lékařů bez hranic, abychom náležitě reagovali na obrovské potřeby, které v Sýrii panují. Ale za současné situace jsou naše kapacity reagovat na tyto potřeby bolestivě omezené.“

Lékaři bez hranic děkují za všechny projevy solidarity a podpory našim kolegům a jejich rodinám a jsou vděčni médiím za jejich zdrženlivost a porozumění během těchto obtížných měsíců. Žádáme veřejnost a média, aby brala ohledy vůči našim kolegům i po jejich návratu.

S ohledem na soukromí svých 5 kolegů nebudou Lékaři bez hranic zveřejňovat jejich identitu ani jakkoli komentovat podmínky jejich zadržování či následného propuštění.

Lékaři bez hranic provozují provizorní nemocnice a zdravotnická zařízení na severu Sýrie od června 2012. Zdravotníci v těchto zařízeních až do současnosti provedli více než 7.000 chirurgických operací, 53.000 urgentních ošetření a 88.000 ambulantních vyšetření a asistovali u více než 2.000 bezpečných porodů. Lékaři bez hranic kromě toho v sedmi governorátech země podporují 50 nemocnic a 80 zdravotnických zařízení provozovaných místními zdravotnickými sítěmi. Rozsáhlé programy mají Lékaři bez hranic i v sousedním Iráku, Jordánsku a Libanonu, kde poskytují zdravotnickou pomoc syrským uprchlíkům. V těchto projektech až dosud poskytli uprchlíkům téměř 400.000 zdravotnických konzultací.

{{{ labels.morehistories }}}