09 Srp 16 15 Zář 17

Sýrie: Nemocnice podporovaná Lékaři bez hranic v Idlíbu byla zcela zničena při nové vlně bojů

V sobotu 6. srpna byla při leteckém útoku zničena nemocnice podporovaná Lékaři bez hranic ve městě Millis v syrském guvernorátu Idlíb, kterou vyžívalo 70 tisíc tamních obyvatel. Při útoku zemřeli čtyři zaměstnanci nemocnice, mezi dalšími devíti oběťmi je pět dětí a dvě ženy. Útok ze vzduchu zasáhl nemocnici přímo a další dva údery cílily na bezprostřední okolí nemocnice. K bombardování došlo přibližně ve dvě hodiny odpoledne místního času. Mezi zraněnými je dalších šest zdravotnických pracovníků. Bombardování budovu vážně poškodilo a nemocnice je momentálně zavřená. Tento útok přišel v době, kdy v guvernorátu Idlíb vzrůstá intenzita bojů.

Zničena byla téměř celá budova nemocnice, včetně operačního sálu, jednotky intenzivní péče, pediatrie a přibližně 80 % zdravotnického vybavení, sanitek a elektrického agregátu. Nemocnice sloužila jako spádové středisko specializované na pediatrii a poskytovalo péči pro přibližně 70 tisíc obyvatel města Millis a blízkého okolí. Do této oblasti uprchl velký počet obyvatel před frontovou linií bojů v dalších částech severní Sýrie. Nemocnice poskytovala pohotovostní péči a konzultace přibližně 250 pacientům každý den, řadu z nich tvořily ženy a děti. Lékaři bez hranic tuto nemocnici podporovali od začátku roku 2014 dodávkami zásob a poskytováním technických konzultací, později zajišťovali také finanční podporu personálu, který tak mohl pokračovat ve své práci.

„Přímé bombardování další nemocnici v Sýrii považujeme za neomluvitelné,“ řekla doktorka Silvia Dallatomasina, vedoucí zdravotnických operací Lékařů bez hranic na severozápadě Sýrie. „Obdivujeme odvahu a nasazení syrských zdravotníků, kteří pokračují ve své práci i uprostřed pokračující války, kde se nemocnice pravidelně stávají terčem útoků. Silně vnímáme náš závazek podporovat je v jejich nepostradatelné práci, která zachraňuje lidské životy.“ Tento incident je součástí opětovného zintenzivnění bojů v guvernorátu Idlíb. K útokům na nemocnice přitom dochází i na východ od Aleppa. Minulý měsíc byly v této oblasti opakovaně bombardovány nemocnice Al-Bajan a nemocnice Al-Dakák.

„Lékaři bez hranic opětovně žádají autority, které mohou ovlivnit průběh války v Sýrii, včetně 4 z 5 stálých členů Rady bezpečnosti OSN, kteří se konfliktů účastní, aby se zasadili o okamžité zastavení útoků na nemocnice,“ dodala Dallatomasina.

Lékaři bez hranic na severu Sýrie provozují šest zdravotnických zařízení a podporují dalších přibližně 150 zařízení v oblastech, kam nemají přímý přístup.

Zobrazit větší mapu

{{{ labels.morehistories }}}