03 Srp 17 15 Zář 17

Sýrie: Letecké útoky nebo minová pole - smrtící volba obyvatel Rakky

Humanitární a zdravotnická organizace Lékaři bez hranic upozorňuje na situaci lidí, kteří žijí ve městě Rakka a přilehlých vesnic. V důsledku toho, že zesílily boje o získání kontroly nad tímto syrským městem, se musí zdejší obyvatelé rozhodovat, jestli zůstanou a budou tak vystaveni těžkému bombardování, nebo město opustí a budou muset přejít aktivní přední linii a minová pole.

„Rodiče jsou nuceni přijímat velice těžká rozhodnutí,” řiká Puk Leenders, koordinátor krizového zásahu Lékařů bez hranic. "Buď zůstanou v Rakce a tím své děti vystaví stupňujícímu se násilí a leteckým útokům, nebo s dětmi přejdou přes přední linii, což ale znamená, že budou muset projít minovými poli a mohou být vystaveni křížové palbě.”

Rozhodnutí utéct z Rakky (známé jako bašta Islámského státu) s sebou pořád přináší spoustu problémů. „Lidé jsou trestáni, jestliže se pokusí o útěk. Obecně řečeno, útok se jim podaří pouze za cenu obrovských úplatků,” uvádí Leenders.

„Cesta do Ain Issa byla plná min,” vypráví pětašedesátiletý muž z Rakky. „Trvalo nám dva měsíce, než jsme byli schopni Rakku opustit, ale nakonec jsem odešel s pěti dalšími rodinami. Na cestě jsem byl při leteckém útoku zraněn. Dvě děti si stouply na nášlapnou minu, neboť jsme utíkali uprostřed noci. Mina je obě zranila, jedno z nich vážně.”

Mnoho z těch, kteří opouštějí Rakku a hledají bezpečné místo, směřuje na sever směrem k Ain Issa, Manbij, Mahmoudli a Tal Abyad. Všechna tato místa se nachází v okruhu 120 km od severní části města. Někteří uprchlíci však míří do „Bermu“ - hraniční oblasti mezi jižní Sýrií a Jordánskem, skoro 700 km vzdálené. V této oblasti téměř nefunguje humanitární pomoc.

Mnoho uprchlíků se během šesti let války již několikrát muselo přesunovat; původně pochází z měst jako Palmýra a Deir Hafer. Velice často jsou ve špatném zdravotním stavu následkem v podstatě nefungujících zdravotních služeb, nedostatku humanitární pomoci, pokračující války a zavřených hranic bránících jim v odchodu ze Sýrie. Útěk z Rakky si vybírá svou daň na jejich zdraví, již tak velice oslabeném. A poté, co se dostanou na místo relativního bezpečí, kterým jsou dost často jen provizorní tábory, se jejich situace ještě zhoršuje špatnými životními podmínkami, které zde panují.

Někteří z těch, kteří v uplynulých týdnech opustili Rakku, zůstávají v tranzitních táborech; jiní živoří ve stínu stromů na předměstí měst Manbij, Tal Abyad, Tabqa a dalších. „Když projíždíte těmito oblastmi, vidíte nahodile rozmístěné stany a jejich obyvatele, jen s absolutním minimem pro přežití,” říká Leenders. „Hodně z těch lidí, které vidíme, jsou farmáři. Většina z nich odešla s celým svým majetkem, jako jsou ovce a k tomu pár osobních věcí. Někteří z nich nemají nic jiného než oblečení, ve kterém uprchli,” dodává Leenders.

Týmy Lékařů bez hranic zřídily v táborech kliniky pro vysídlené osoby a pracují v celé řadě nemocnic v oblasti gubernie Rakka a jejím okolí, včetně Manbij, Tal Abyad a Kobanî/Ajn al-Arab. Týmy poskytují urgentní péči osobám uprchlým z Rakky a jiných míst, dále provádí očkování dětí, aby je ochránily proti nemocem, jimž lze předcházet vakcinací, a snížily riziko vypuknutí epidemií. V posledních týdnech týmy Lékařů bez hranic proočkovaly 1 070 dětí mladších pěti let; mnoho z těchto dětí předtím žádné očkování nepodstoupilo.

„Většina lidí, kteří k nám přichází, trpí vodnatým průjmem, infekcemi dýchacího ústrojí a psychickými problémy vyvolanými ztrátou milovaných osob, traumatickými událostmi a strachem ze smrti během těchto událostí,” uvádí Leenders.

Lékaři bez hranic rovněž zřizují blízko předních linií stabilizační jednotky, aby zvýšili šance na přežití těch, kteří byli zraněni v bojích. Tyto zraněné poté odesílají do nemocnic, které humanitární organizace podporuje a kde je dostupná traumatologická péče a chirurgie.

Lékaři bez hranic vyzývají všechny válčící strany a jejich spojence, aby zajistily, že civilisté v Rakce budou ochráněni a že všichni, kteří město chtějí opustit, budou moci nalézt bezpečnější místo, aniž by tím ohrožovali své životy. Lékaři bez hranic apelují na země sousedící se Sýrií, aby umožnily přísun humanitární pomoci do Sýrie, a vyzývají k provedení humanitárního odminování na severu země. Dále Lékaři bez hranic vyzývají mezinárodní humanitární organizace ke zintenzivnění poskytování humanitární pomoci lidem prchajícím z Rakky.

Zobrazit větší mapu

{{{ labels.morehistories }}}