23 Bře 10 15 Zář 17

Světový den tuberkulózy (24.3.)

Larisa si se zachvěním připomíná moment, kdy jí byla na centrální klinice pro léčbu TBC v arménském hlavním městě Jerevanu diagnostikována rezistentní tuberkulóza (MDR-TBC).

Nejdříve jsem si myslela, že je po všem, že zemřu. Myslela jsem si, že na světě není nic horšího. Barvy kolem mě se změnily. Vše bylo najednou černé,“ řekla 29-letá žena, které před svoji diagnózou vyučovala angličtinu na univerzitě.

Forma MDR-TBC se objevuje, když jsou tuberkulózní bacily v pacientově těle odolné vůči první linii léků, které jsou v boji s touto nemocí nejúčinnější. Pacienti s běžnou formou tuberkulózy si mohou vyvinout rezistenci, pokud nemoc není doléčená nebo může dojít k přímé nákaze rezistentní TBC od jiného pacienta s MDR-TBC.

V Arménii, která patří k zemím s nejvyšším výskytem MDR-TBC na obyvatele na světě, vedou Lékaři bez hranic ve spolupráci s ministerstvem zdravotnictví od roku 2004 jediný program na léčbu MDR-TBC v bývalých zemích Sovětského svazu.
Lékaři bez hranic v rámci projektu zajišťují léky, které mohou pro jednoho pacienta na dobu dvou let stát až 15 000 dolarů, dohlíží na léčbu a poskytují pacientům psychologickou a sociální pomoc. Díky Světové zdravotnické organizaci (WHO) jsou nyní léky programu poskytovány za snížené ceny a pro samotné pacienty jsou zdarma.

Larisa měla štěstí. Arménie má moderní, dobře vybavenou státní laboratoř pro diagnostiku MDR TBC, jenž má výsledky testů k dispozici během tří týdnů. Ale přesto, aby mohla být Larisa testována ve státní laboratoři, musela být doporučena lékařem - specialistou na TBC. A v Arménii se jedná o nový fenomén, kde TBC program a jeho pracovníci jsou stále ve fázi rozvoje za podpory Lékařů bez hranic. Například v Africe a v dalších rozvojových zemích není dostupné komplexní testovací zařízení potřebné pro diagnózu MDR-TBC, a lidem kvůli tomu často není určena diagnóza a pokračují tak v šíření nemoci kapénkovou infekcí.

Přesto, když arménské zdravotnické úřady pravidelně posílaly textové zprávy o bezplatné léčbě nemoci šířené kapénkovou infekcí, automaticky zprávy mazala.

 „Tuberkulóza se nyní šíří tak jednoduše, je velmi pravděpodobné, že může zasáhnout kohokoli. Zaznamenali jsme výskyt TBC u široké veřejnosti, dokonce u bohatší části populace,“ říká vedoucí mise Lékařů bez hranic Dr. Stobdan Kalon, který vede projekt se 40 místními a 8 mezinárodními pracovníky.

Předtím, než se Larisa dozvěděla svoji diagnózu, věděla o tuberkulóze jen velmi málo. Po diagnostikování v srpnu minulého roku strávila dva měsíce léčby pod dohledem Lékařů bez hranic na TBC oddělení. Následovaly tři měsíce léčby na klinice, nyní ji k dokončení léčby zbývá šest měsíců.

Jako u většiny pacientů, i u Larisy má toxický koktejl léků, které musí brát, za následek silné vedlejší účinky, ale Larisa je odhodlaná léčbu dokončit a začít znovu plně žít. „Nedovedla jsem si vůbec představit, jak je léčba těžká,“ řekla Larisa, která žije v čistém dvoupokojovém bytě se svou matkou. „Ale vydržím to do konce a budu brát všechny léky.“

(Jména pacientů byla změněna.)

{{{ labels.morehistories }}}