30 Srp 16 15 Zář 17

Středozemní moře: Lékaři bez hranic přispěli k záchraně 3 tisíc lidí za jediný den

V pondělí 29. srpna se záchranná a pátrací loď Dignity 1 podílela na záchraně 3 tisíc lidí, kteří neovladatelně pluli ve zhruba 20 gumových člunech a na několika dřevěných lodích. Na každém plavidle bylo okolo 600 až 700 lidí.

 „Jedná se o největší množství zachráněných za jediný den od začátku záchranných akcí,” řekl Nicholas Papachrysostomou, koordinátor projektu na lodi Dignity I. Toto neuvěřitelné číslo poukazuje na zoufalství, kterému lidé čelí, a které je tlačí k tomu, že ve snaze nalézt bezpečí a ochranu v Evropě riskují své životy. Loď Dignity 1 pojme 400 lidí, ale kvůli této extrémní situaci jich na ní včera plulo 435. Bylo mezi nimi 13 dětí mladších pěti let a 110 nezletilých, z nichž 92 cestovalo bez doprovodu.

Zdravotnický tým Lékařů bez hranic na lodi ošetřil lidi trpící krvácivým průjmem, horečkou, kožními onemocněními, podchlazené a vysílené. Kromě toho rozdal dalším 700 lidem veškeré zásoby záchranných vest (celkem 700) a použil nafukovací člun s pevným kýlem, aby mohl přepravit co nejvíce lidí na jiná záchranná a pátrací plavidla v dané oblasti.

V současné době míří loď Dignity 1 do přístavu Vibo Valentia v Itálii, kde vylodí zachráněné. Po doplnění zásob se vrátí na moře a bude pokračovat v záchranných a pátracích operacích.

Podle pobřežní stráže včera riskovalo svůj život na Středozemním moři okolo 6 500 lidí. Nejrůznější organizace se podílely na 40 záchranných operacích. To poukazuje na selhání EU, která není schopna poskytnout ochranu uprchlíkům a reagovat na jejich humanitární potřeby. Podle Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) a Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) přišlo v roce 2016 ve Středozemním moři o život minimálně 3 167 lidí.

Od 21. dubna 2016, kdy Lékaři bez hranic spustili záchranné a pátrací operace, zachránily naše týmy na lodích Dignity 1, Bourbon Argos a Aquarius (ve spolupráci s SOS Mediterranée) 11 365 lidí během 85 různých záchranných operací.

Zobrazit větší mapu

{{{ labels.morehistories }}}