20 Květen 16 15 Zář 17

Středoafrická republika: Tisíce jihosúdánských uprchlíků žije v žalostných podmínkách

Okolo čtyř tisíc uprchlíků, kteří v prosinci 2015 utekli před násilím páchaným v Jižním Súdánu, žije v žalostných podmínkách v odlehlé vesnici Bambouti s tisíci obyvateli na jihovýchodě Středoafrické republiky. Většina z nich žije v provizorních přístřešcích vytvořených z palmových listů, které je vůbec nechrání před přírodními živly.

Týmy Lékařů bez hranic začaly v nedávné době poskytovat život zachraňující zdravotní péči uprchlíkům, kteří byli několik měsíců odříznuti od čisté vody i jakékoli pomoci.

Uprchlíci vyprávěli, jak utekli ze svých vesnic v Jižním Súdánu, když je ohrožovali ozbrojenci. Mnozí z nich při útěku ztratili své příbuzné.

Osmatřicetiletá Atenina Koubaka utekla ze Source Youbu v Jižním Súdánu loni v listopadu. Po třech měsících cestování se jí podařilo dostat společně se svými třemi dětmi a manželem do Bambouti. „Naším hlavním problémem tady je nedostatek jídla, vody a léků. Neodejdeme, dokud konflikt neskončí,“ řekla.

V některých rodinách došlo kvůli velmi špatným životním podmínkám k úmrtí. Několik měsíců po příchodu do Bambouti ztratila osmadvacetiletá Martine Barifou svého muže, který zemřel kvůli neléčené nemoci. Nyní pracuje v ovocném sadu místní rodiny, aby získala nějaké jídlo – hlavně rýži a maniok – pro svého syna.

Během pětidenní intervence koncem dubna prováděl krizový tým Lékařů bez hranic preventivní opatření s cílem zvýšit imunitu dětí a těhotných žen vůči epidemiím. Celkem naočkoval 449 dětí ve věku mezi šesti týdny a pěti lety. Dostaly pneumokokovou a pentavalentní vakcínu, která kombinuje pět vakcín v jedné. Dále naočkoval 589 dětí mezi pěti a deseti lety proti spalničkám a těhotné ženy proti tetanu.

Aktivity se zaměřovaly jak na uprchlíky tak středoafrické obyvatele Bambouti, kteří neměli několik let přístup k žádné zdravotní péči. Bylo velmi složité dostat humanitární pomoc do Bambouti, které se nachází v těžko dostupné částí Středoafrické republiky. V oblasti operuje několik ozbrojených skupin a je zcela nemožné odhadnout, jak se situace bude vyvíjet. 

 „Krizový tým čelí obrovským logistickým výzvám,“ říká Maria Simon, koordinátorka projektů ve Středoafrické republice. „S pomocí místního obyvatelstva se nám podařilo obnovit zdejší přistávací dráhu, která nebyla v provozu několik let. Mohli jsme tak zajistit, aby náš tým dorazil se zdravotnickými zásobami bezpečně.“

Lékaři bez hranic od března podporují znovuotevření místního zdravotního centra prostřednictvím dodávek zdravotnického materiálu a školení místních pracovníků. Více jak polovina konzultací se týká malárie. „S přicházejícím obdobím dešťů očekáváme nárůst případů onemocnění malárií. Uprchlíci nežijí ve vhodných přístřešcích ani nemají moskytiéry,“ říká koordinátor krizového týmu Juan Rodilla. Mnoho pacientů také trpí dýchacími problémy a průjmem.

Zdravotníci Lékařů bez hranic zůstávají na místě a připravují se na přicházející období, kdy vrcholí výskyt malárie. Situaci v Bambouti budou nadále monitorovat. Organizace se snaží ze všech sil snížit extrémní zranitelnost lidí a naléhá na ostatní organizace, aby použily veškerých dostupných prostředků k poskytnutí tolik potřebné humanitární pomoci.


Lékaři bez hranic pracují ve Středoafrické republice od roku 1997. Nyní mají v zemi 2000 místních spolupracovníků a 300 mezinárodních. Od prosince 2013 navýšili v reakci na krizi počet projektů z 10 na 21. Organizace také provedla šest intervencí, při kterých pomáhala středoafrickým uprchlíkům v sousedních zemích – Čadu, Kamerunu a Demokratické republice Kongo.

{{{ labels.morehistories }}}